site stats

marți, 8 decembrie 2009

PSD NU VREA IESIREA DIN CRIZA

Decizia PSD de a contesta rezultatul alegerilor de duminica va amana si ingreuna iesirea din recesiune a Romaniei, scrie marti, a doua zi dupa anuntarea rezultatelor scrutinului, presa internationala.

Decizia Partidului Social-Democrat, de opozitie, de a contesta victoria in alegeri a presedintelui Traian Basescu in instanta, accentueaza criza politica si provoaca miscari ale pietelor, afirma Bloomberg. Diviziunile politice in a doua tara ca grad de saracie din UE a lasat aceasta tara fara un guvern functional, in conditiile in care trebuie sa deblocheze un imprumut de 20 miliarde de euro de la FMI, sa isi reduca cheltuielile si sa dea un impuls economiei pentru a iesi din criza, subliniaza agentia, precizand ca o disputa privine presedintia va duce la un vid de putere, ar putea provoca o scadere a ratingului de tara si o prabusire a actiunilor, citeaza NewsIn.

"Victoria electorala la diferenta mica a lui Basescu ar putea deschide calea pentru o disputa politica prelungita, care ar amana formarea unui nou guvern si reluarea programului UE si FMI", a declarat pentru Bloomberg Kenneth Orchard, analist la Moody's Investors Service din Londra. "Alegerile anticipate nu par sa fie in interesul nimanui", a adaugat el.

"Atentia se concentreaza in prezent asupra situatiei politice internse dificile", a explicat, la randul sau, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland Group. Refuzarea unui compromis "va duce, probabil, la alegeri legislative anticipate", a adaugat acesta.

Si cotidianul britanic The Times anunta ca presedintele roman Traian Basescu a castigat la o diferenta mica alegerile, iar opozitia de stanga afirma ca are dovezi de frauda si va contesta rezultatul. Ziarul il citeaza pe Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD, care a spus ca social-democratii au dovezi de frauda. Pe de alta parte, observatorii OSCE au declarat in raportul preliminar ca votul a respectat standardele internationale, dar a cerut autoritatilor sa ancheteze informatiile privind nereguli. Rezultatul alegerilor va accentura, probabil, diviziunea politica a tarii, care a paralizat reformele si a determinat FMI sa suspende imprumutul, avertizeaza The Times.

Sub titlul "Romania se scufunda in criza, in conditiile in care presedintele este acuzat de frauda electorala", The Scotsman anunta ca PSD a decis sa conteste alegerile. Rezultatul disputat ar putea submina sansele Romaniei de a iesi din cea mai grava criza politica si economica de la caderea comunismului, in urma cu 20 de ani, subliniaza publicatia. Descriindu-se drept un reformator, dornic sa implementeze "stangerea curelei" necesare pentru a debloca fondurile FMI, Basescu ar putea sa incheie o coalitie intre Partidul Democrat-Liberal, care l-a sustinut, si una dintre formatiunile mai mici, apreciaza The Scotsman. Daca formarea unui nou guvern se dovedeste dificila, Romania ar putea avea alegeri anticipate anul viitor, care vor prelungi starea de incertitudine din tara, afirma si ziarul.

Analista Joanna Gorska citata de Irish Times considera ca rezultatul foarte strans al alegerilor nu este surprinzator, dar va prelungi instabilitatea. "Reformele necesare vor fi mai greu de implementat si reprezinta inca un obstacol in deblocarea acordului cu FMI", a subliniat ea. Cotidianul irlandez noteaza ca si in Republica Moldova, invecinata, tentativa de a alege seful statului a esuat, dupa ce comunistii au parasit sala. Acest lucru a declansat un proces constitutional care va duce, potrivit asteptarilor, la alegeri anticipate anul viitor.

Euronews face un portet al presedintelui in exercitiu Traian Basescu, "ce se descrie drept un luptator si care a inceput multe lupte cu clasa politica din Romania". "El si-a creat imaginea unui politician alaturi de oamenii de rand, in loc de unul care merge alaturi de regi", afirma postul de televiziune pe site.

preluare de pe 9 AM

2 comentarii:

  1. servus Cristian...
    iti apreciez obiectivitatea. in ideea asta mi-am permis sa tai si cuvintul "magar" din comentariul tau. nu de alta, dar nu face parte din vocabularul meu.
    in rest, numai bine, bafta si bun venit prin blogolume!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu daca ai aflat dar se pare ca pe Geoana nu l_ar deranjat sa de existenta unui nou tur de alegeri.cat tupeu

    RăspundețiȘtergere

Eu cred ca: