site stats

luni, 21 decembrie 2009

VREMEA DREPTATII PARE SA SE APROPIE...


















Eram in statia de metrou de la Eroilor cand imaginile de pe un ecran mi-au atras atentia. Nu mi-a venit sa cred ce citesc. Aproape ca m-am frecat la ochi... Nu am facut-o. Am citi de trei ori. Cu atentie. Ca sa pot crede. Dupa 20 de ani. Pe 21 decembrie. In statia de metrou de la statia EROILOR. Am citit:


""Victimele de dupa 22 decembrie 1989 apartin grupului de putere care a venit atunci si care - fara necesitate militara - a continuat sa foloseasca armamentul de razboi impotriva revolutionarilor care ocupasera atunci principalele sedii ale administratiei comuniste"

Declaratia unui procuror. Dan Voinea. Fost general. Care a facut si rechizitoriul impotriva lui Ceausescu. Am ajuns acasa si primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut articolul intreg pe internet. L-am gasit. Vi-l daruiesc. Dimpreuna cu linkul spre.

Acum inteleg de ce PSD, Ion Iliescu si restul gastii sunt stresati. Se pare ca ii ajunge dreptatea din urma. Inca nu pot crede intru totul. Atat de mult am asteptat...

Dosarele Revolutiei sunt terminate in proportie de 80%, dar nu sunt gata din cauza presiunilor politice. Iata ce declara, la RFI, procurorul militar Dan Voinea, cel care s-a ocupat de aceste dosare pana cand i le-a luat procurorul general Laura Codruta Kovesi, nemultumita de ritmul anchetelor.

"Nu au fost finalizate aceste dosare pentru ca a fost o imixtiune foarte puternica a factorului politic, care s-a manifestat permanent in cei 20 de ani, care au trecut din decembrie 1989 pana in prezent. Ma refer la faptul ca in timpul mandatului de presedinte al domnului Iliescu asemenea cercetari nu s-au facut, pentru ca in decembrie 1989 cei care au preluat puterea faceau parte din fosta administratie comunista a lui Ceausescu si nu aveau interes ca cei care au facut represiunea sa suporte si pedepsele pentru ceea ce au facut. Presiunea politica s-a manifestat tot timpul prin numirea sefilor unor institutii din Justitie, cum ar fi Ministerul Justitiei si Parchetul General, prin numirea celor care gestionau aceste cauze", explica Dan Voinea.

Generalul in rezerva spune ca victimele de dupa 22 decembrie 1989 sunt pe constiinta puterii care tocmai se instalase. "Victimele de dupa 22 decembrie 1989 apartin grupului de putere care a venit atunci si care - fara necesitate militara - a continuat sa foloseasca armamentul de razboi impotriva revolutionarilor care ocupasera atunci principalele sedii ale administratiei comuniste", spune Dan Voinea.

El precizeaza ca dosarele sunt aproape gata: "Dosarele sunt acum intr-o situatie de - eu pot sa aproximez asa - cam peste 80% sunt rezolvate. Ma refer la faptul ca pentru peste 80% dintre victime noi avem motorul fizic, deci avem vinovatii".

Dan Voinea este cel care a realizat rechizitoriul in baza caruia sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte. El spune ca, la momentul respectiv, nu stia ce avea sa se intample cu cei doi.

"Nu regret participarea la procesul sotilor Ceausescu, deoarece cu mine si cu judecatorul nu a discutat nimeni ca sotii Ceausescu vor fi executati dupa proces, noi am mers acolo sa incepem procesul, de aia s-a intocmit si un rechizitoriu, desi nu aveam noi un dosar intocmit dupa toate regulile procedurale. Dar important era sa incepem acel proces. Faptul ca s-a tinut de Craciun, aceasta decizie nu ne-a apartinut noua, dar vreau sa va spun ca in acele zile insangerate nu avea nimeni Craciun in Romania, nici nu stiam ce inseamna sarbatoarea de Craciun atunci", explica el.

Voinea a adaugat ca decizia ca procesul sa fie tinut la acel moment a fost luata la Ministerul Apararii de catre "un grup din care faceau parte Ion Iliescu, Petre Roman, generalul Stanculescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan". Si Virgil Magureanu, as adauga eu.

Generalul spune ca nu era posibil ca procesul sotilor Ceausescu "sa fie tinut in conditii normale" deoarece acest lucru insemna acuzarea administratiei comuniste.

"Deci n-a existat nici un interes, asa cum n-a existat nici un interes pentru rezolvarea dosarelor victimelor in cei 20 de ani, asa nu exista interes nici pentru a se tine acel proces in conditii normale. Dar el a devenit o tinta, acest proces, pentru ca, criticand acest proces din punct de vedere procedural, de fapt se compatimesc cele doua personaje, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu, care sunt vinovate de regimul de trista amintire de care ne-am despartit in decembrie 1989", explica Dan Voinea.

Apoi no... Om trai, si poate om vedea...

4 comentarii:

  1. greu de crezut ca va plati cineva pt crimele de atunci, chiar daca basescu e presedinte inca 10 ani...nu exista vointa politica nici la stanga nici la dreapta caci ambele partide sunt pline de fosti comunisti care nu regreta nimic din ce au facut inainte de 89

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi permit un comentariu modest, se tot vorbeste despre victimele de dupa 22 decembrie 1989, ce se intampla cu cei din 21? eu cred ca adevarul ar trebui inceput de atunci, ca sa nu spunem din 17 decembrie, eu am fost acolo pe 21 si am vazut multe victime, nu ar trebui sa-i uitam...
    Sa-ti spun eu cum sunt aceste investigatii: te cheama la Parchet si te intreaba daca declaratia pe care ai facut-o acum 20 de ani (surpriza) o mentii, si atata tot, "te chemam noi".
    Singura posibilitate ca acest proces sa fie credibil si sa se termine o data ar fi sa fie facut de un organism independent, poate chiar international.

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim:

    Intrebarea este buna. Problema este ca armata a tras pana pe 21. Armata functioneaza pe baza de ordine cxare nu se discuta. Era instituita starea de urgenta. Codul era "Radu cel Frumos. Daca ai facut armata stii ce inseamna asta...

    Nerespectarea ordinelor in conditiile acestea insemna in armata impuscarea pe loc de catre superior pentru tradare. Asa este legea si astazi... Chiar si asa, cei mai multi au ales sa NU traga. Altfel macelul era mult mai mare pana pe 21.

    De aceea e bine sa fim precauti cu ceea ce s-a intamplat pana pe 21. Nu as vrea sa am in cazul unui razboi cum este cel din Afganistan un camarad care sa puna in pericol pe toata lumea prin nesupunere.

    Toate pe rand. Asa ar trebui sa fie. Cel mai mare rau sunt urmasii celor care au dat ordin sa se traga... Adica Ion Iliescu si PSD.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ereau vorbiti toti. Stanculescu, Iliescu, Magureanu, Ardelean, I Vlad, Roman, Brucan, majoritatea generalilor. Practic s-au hotarat sa se salveze ei si sa-l bage la apa pe Ceasca. pentru a nu pierde puterea atunci in favoare revolutionarilor au inventat scenariu terorist pus in aplicare de unitatile de diversiune ale armatei si securitatii. Trebuie sa recunostem ca la crime si manipulare s-au dovedit profesionisti.

    RăspundețiȘtergere

Eu cred ca: