site stats

joi, 4 februarie 2010

29 IANUARIE. REMEBER. 20 DE ANI.












Ziua primei mineriade.

Ziua in care ni s-a aratat ce ne asteapta.
Ziua in care mitraliera a participat la negocieri.
Ziua in care s-a strigat "Noi muncim noi nu gandim!"
Ziua in care a fost umilit intelectul si intelectualitatea.
Ziua in care s-a dat dezlegare la prostie.

***
Prima mineriada.
Primul semnal de alarma.
Primul semn ca Iliescu este un nenorocit.
Primul semn ca nu va fi bine.
Primul semn ca vom trai zilele de acum.

***
Citez din Wikipedia:
"Mineriadă este termenul generic cu care sunt denumite violenţele exercitate de mineri în România postdecembristă."

***
In total au fost sase.
Sase mineriade.
De sase ori fiul unei caldararese.
A asmutit romani.
Contra romani.

***
Citez.
Wikipedia.
Din nou.

"Sub numele de Mineriada din ianuarie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 28-29 ianuarie 1990, în Bucuresti. După manifestaţia din 28 ianuarie organizată de partidele istorice (PNL şi PNŢ-CD)şi alte organizaţii civice, autorităţile (adica ION ILIESCU n.n.) au făcut apel la mineri să vină în Bucureşti pentru „restabilirea ordinii”. Au fost semnalate incidente violente între mineri şi locuitori ai Capitalei, iar ortacii, sub coordonarea forţelor de ordine şi a liderilor FSN au organizat raiduri, percheziţii şi reţineri ilegale la sediile unor partide istorice şi organizaţii care militau pentru democraţie.

În 28 ianuarie 1990, s-a organizat un marş la care au participat membrii partidelor nou-înfiinţate, dar şi mii de cetăţeni care erau îngrijoraţi de decizia de participare la alegeri a gruparii din jurul lui Ion Iliescu, preşedintele provizoriu al României. În scurt timp, manifestaţia a luat amploare. Protestatarii s-au grupat în faţa sediului Guvernului din Piata Victoriei.

În replică, reprezentanţii Frontului Salvării Naţionale au organizat o contramanifestaţie la care au fost chemaţi să vina muncitorii de la principalele uzine bucureştene. Au avut loc incidente între manifestanţi şi cei chemaţi de preşedintele din acea vreme, Ion Iliescu să apere „democratia”. A avut loc o tentativa de intrare in sediul guvernului a mai multor demonstranti. În dimineata zilei de 29 ianuarie '90, în urma apelurilor lansate de Ion Iliescu, 5.000 de mineri înarmaţi cu bâte au sosit din Valea Jiului în Bucuresti.

Zeci de camioane şi autobuze cu muncitori au venit în Piata Victoriei şi s-au alătura minerilor. Un grup "operativ" format din mineri, reprezentanţi ai forţelor de ordine şi lideri ai Frontului Salvării Naţionale s-a deplasat la sediul PNT-CD unde a sosit şi Petre Roman, care s-a justificat că, de fapt, dorea să îl ia de acolo, pentru a-l proteja, pe Corneliu Coposu liderul ţărăniştilor. Petre Roman a făcut atunci afirmaţia: "S-au demascat! S-au demascat!" şi a ridicat râzând pumnul, într-un gest proletar. Pe strazi s-a strigat "Moarte intelectualilor!" şi "Noi muncim, nu gândim!"."

***
Sa va fie rusine cocalarilor care inca mai luati aprararea PSD.
Pentru ca sunteti si uituci si lingatori de dosuri.
Pentru ca sunteti incapabili sa faceti ceva fara sa fiti sugaciosi.
Mama voastra de lichele...

foto: Q Magazine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: