site stats

duminică, 21 noiembrie 2010

PREDICA DE DUMINICA...









Si daca ar fi doar o nascocire a mintii omenesti Biblia ramane din scoarta in scoarta un izvor de intelepciune si seteaza legi si stachete pentru moralitate... Faptul ca unii dintre noi aleg, in virtutea liberului arbitru, sa le ignore este oricum am privi-o o lipsa de intelepciune... Si daca mai pune la socoteala ca Biblia ESTE de inspiratie divina lucrurile devin cu adevarat problematice pentru cei care cred in faradelege...


DEUTERONOM (A DOUA LEGE), Cap. 4

"1. Acum, Israele, asculta legile si poruncile pe care va invat sa le paziti. Impliniti-le, pentru ca sa traiti si sa intrati in stapanirea tarii pe care v-o da Domnul Dumnezeul parintilor vostri.

2. Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru asa cum vi le dau eu.

3. Ati vazut cu ochii vostri ce a facut Domnul cu prilejul faptei lui Baal-Peor: Domnul Dumnezeul tau a nimicit din mijlocul tau pe toti aceia care se dusesera dupa Baal-Peor.

4. Iar voi, care v-ati alipit de Domnul Dumnezeul vostru sunteti toti vii astazi.

5. Iata, v-am invatat legi si porunci, cum mi-a poruncit Domnul Dumnezeul meu ca sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire.

6. Sa le paziti si sa le impliniti; caci aceasta va fi intelepciunea si priceperea voastra inaintea popoarelor care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi si vor zice: "Acest neam mare este un popor cu totul intelept si priceput!"

7. Care este, in adevar, neamul acela asa de mare incat sa fi avut pe dumnezeii lui asa de aproape cum avem noi pe Domnul Dumnezeul nostru, ori de cate ori Il chemam?

8. Si care este neamul acela asa de mare incat sa aiba legi si porunci asa de drepte, cum este toata Legea aceasta pe care v-o pun astazi inainte?

9. Numai ia seama asupra ta si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, in toate zilele vietii tale, ca nu cumva sa uiti lucrurile pe care ti le-au vazut ochii si sa-ti iasa din inima; fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai.

10. Adu-ti aminte de ziua cand te-ai infatisat inaintea Domnului Dumnezeului tau, la Horeb, cand Domnul mi-a zis: "Strange poporul la Mine! Caci vreau sa-i fac sa auda cuvintele Mele, ca sa invete sa se teama de Mine tot timpul cat vor trai pe pamant; si sa invete si pe copiii lor sa le pazeasca."

11. Voi v-ati apropiat si ati stat la poalele muntelui. Muntele era aprins, si flacarile se ridicau pana in inima cerului. Era intuneric, nori si negura deasa.

12. Si Domnul v-a vorbit din mijlocul focului; voi ati auzit sunetul cuvintelor Lui, dar n-ati vazut niciun chip, ci ati auzit doar un glas.

13. El Si-a vestit legamantul Sau, pe care v-a poruncit sa-l paziti, cele zece porunci; si le-a scris pe doua table de piatra.

14. In vremea aceea, Domnul mi-a poruncit sa va invat legi si porunci, ca sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire.

15. Fiindca n-ati vazut niciun chip in ziua cand v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre,

16. ca nu cumva sa va stricati si sa va faceti un chip cioplit sau o infatisare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei,

17. sau chipul vreunui dobitoc de pe pamant sau chipul vreunei pasari care zboara in ceruri,

18. sau chipul vreunui dobitoc care se taraste pe pamant sau chipul vreunui peste care traieste in apele dedesubtul pamantului.

19. Vegheaza asupra sufletului tau, ca nu cumva, ridicandu-ti ochii spre cer, si vazand soarele, luna si stelele, toata ostirea cerurilor, sa fii tarat sa te inchini inaintea lor si sa le slujesti: caci acestea sunt lucruri pe care Domnul Dumnezeul tau le-a facut si le-a impartit ca sa slujeasca tuturor popoarelor, sub cerul intreg.

20. Dar pe voi, Domnul v-a luat si v-a scos din cuptorul de fier al Egiptului, ca sa-I fiti un popor pus deoparte, cum sunteti azi.

21. Si Domnul S-a maniat pe mine, din pricina voastra: si a jurat ca eu sa nu trec Iordanul si sa nu intru in tara aceea buna pe care ti-o da ca mostenire Domnul Dumnezeul tau.

22. Eu voi muri deci in tara aceasta de aici, nu voi trece Iordanul; dar voi il veti trece si veti stapani tara aceea buna.

23. Vegheati asupra voastra, ca sa nu dati uitarii legamantul pe care l-a incheiat cu voi Domnul Dumnezeul vostru si sa nu faceti vreun chip cioplit, nici vreo infatisare oarecare pe care ti-a oprit Domnul Dumnezeul tau, s-o faci.

24. Caci Domnul Dumnezeul tau este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos.

25. Cand vei avea copii, si copii din copiii tai, si vei fi de multa vreme in tara, daca va veti strica, daca va veti face chipuri cioplite, infatisari ale vreunui lucru, daca veti face ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului vostru, ca sa-L maniati

26. iau astazi martor impotriva voastra cerul si pamantul - ca veti pieri de o moarte repede din tara pe care o veti lua in stapanire dincolo de Iordan si nu veti avea zile multe in ea, caci veti fi nimiciti de tot.

27. Domnul va va imprastia printre popoare si nu veti ramane decat un mic numar in mijlocul neamurilor unde va va duce Domnul.

28. Si acolo veti sluji unor dumnezei, care sunt o lucrare facuta de maini omenesti, de lemn si de piatra, care nu pot nici sa vada, nici sa auda, nici sa manance, nici sa miroasa.

29. Si daca de acolo vei cauta pe Domnul Dumnezeul tau, Il vei gasi, daca-L vei cauta din toata inima ta si din tot sufletul tau.

30. Si dupa ce ti se vor intampla toate aceste lucruri in stramtorarea ta, in zilele de pe urma, te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si vei asculta glasul Lui;

31. caci Domnul Dumnezeul tau este un Dumnezeu plin de indurare, care nu te va parasi si nu te va nimici; El nu va uita legamantul pe care l-a incheiat prin juramant cu parintii tai.

32. Intreaba vremurile stravechi, care au fost inaintea ta, din ziua cand a facut Dumnezeu pe om pe pamant, si cerceteaza de la o margine a cerului la cealalta: a fost vreodata vreo intamplare asa de mare si s-a auzit vreodata asa ceva?

33. A fost vreodata vreun popor care sa fi auzit glasul lui Dumnezeu vorbind din mijlocul focului, cum l-ai auzit tu, si sa fi ramas viu?

34. A fost vreodata vreun dumnezeu care sa fi cautat sa ia un neam din mijlocul altui neam, prin incercari, semne, minuni si lupte, cu mana tare si brat intins si cu minuni infricosate, cum a facut cu voi Domnul Dumnezeul vostru in Egipt si sub ochii vostri?

35. Numai tu ai fost martor la aceste lucruri, ca sa cunosti ca numai Domnul este Dumnezeu si ca nu este alt Dumnezeu afara de El.

36. Din cer, te-a facut sa auzi glasul Lui, ca sa te invete; si, pe pamant, te-a facut sa vezi focul Lui cel mare si ai auzit cuvintele Lui din mijlocul focului.

37. El a iubit pe parintii tai, si de aceea a ales samanta lor dupa ei; El insusi te-a scos din Egipt, prin puterea Lui cea mare.

38. El a izgonit dinaintea ta neamuri mai mari la numar si mai tari decat tine, ca sa te duca in tara lor si sa ti-o dea in stapanire, cum vezi azi.

39. Sa stii dar in ziua aceasta si pune-ti in inima ca numai Domnul este Dumnezeu, sus in cer si jos pe pamant, si ca nu este alt Dumnezeu afara de El.

40. Pazeste dar legile si poruncile Lui, pe care ti le dau azi, ca sa fii fericit, tu si copiii tai dupa tine, si sa ai zile multe in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau pe vecie."

41. Atunci Moise a ales trei cetati dincoace de Iordan, la rasarit,

42. pentru ca sa slujeasca de scapare ucigasului care ar fi omorat fara voie pe aproapele lui, fara sa-i fi fost vrajmas mai dinainte, si sa-si poata scapa astfel viata, fugind intr-una din aceste cetati.

43. Aceste cetati erau: Beter, in pustiu, in campie, la rubeniti; Ramot, in Galaad, la gaditi, si Golan, in Basan, la manasiti.

44. Aceasta este Legea pe care a dat-o Moise copiilor lui Israel.

45. Iata invataturile, legile si poruncile pe care le-a dat Moise copiilor lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt.

46. Aceasta era dincoace de Iordan, in vale, fata in fata cu Bet-Peor, in tara lui Sihon, imparatul amoritilor, care locuia la Hesbon, si care a fost batut de Moise si copiii lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt.

47. Ei au pus mana pe tara lui si pe tara lui Og, imparatul Basanului. Acesti doi imparati ai amoritilor erau dincoace de Iordan, la rasarit.

48. Tinutul lor se intindea de la Aroer, care este pe malurile paraului Arnon, pana la muntele Sionului care este Hermonul,

49. si cuprindea toata campia de dincoace de Iordan, la rasarit, pana la marea campiei, sub poalele muntelui Pisga."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: