site stats

vineri, 6 iunie 2014

DUMNEZEU NU ESTE MORT!

 

 

 

 

 

 

 

Pentru Elena, cu toata dragostea

In sistemul juridic american exista un termen folosit pentru orice cauza. Este si o metoda de eliminare a erorilor judiciare la un maximum posibil. am auzit-o cu totii adesea.

BEYOND ANY REASONABLE DOUBT

In traducere "dincolo de orice indoiala rationala". Cu alte cuvinte, nu poti condamna pe nimeni niciodata, pentru nimic, daca exista elemente rationale ce te fac sa te indoiesti ca toate probele administrate de procurori pot duce la verdictul "vinovat".

Am vorbit de atatea ori despre Dumnezeu, crestinism si distrugerile provocate la nivel social de ateism... De atatea ori incat am inceput sa fiu acuzat de fanatism de catre multi. Prea multi. Sau prea putini. Depinde cum privesti problema. Si sunt convins ca acesta este doar un varf al aisbergului. Cred ca sunt inca si mai multi aceia care, pentru ca ma cunosc, evita sa mi-o spuna din diverse motive, de la ignoranta si pana la dorinta de a nu ma supara.

Am incercat in ultimii ani sa adun, sa organizez si sa expun argumentele mele personale in favoarea existentei unei inteligente universale, creatoare, supranaturale, omnipotenta si omniprezenta. De cand am devenit crestin practicant ma straduiesc sa traiesc dupa invataturile lui Cristos, lasate noua de catre martorii oculari ai evenimentelor, apostolii. Pot spune doar ca am cazut, m-am ridicat, iar am cazut si iar m-am ridicat, decis sa merg inainte...

Este oarecum la fel ca si lupta mea cu kilogramele. Stilul meu de viata anterior, un soi de miscare browniana, cu o alimentatie nesanatoasa, lipsa de echilibru datorata unei indiscipline proprii au dus la obiceiuri nesanatoase. Si, de cand am inceput lupta cu greutatea mea proprie, desi stiu ca este pentru binele meu, si ca ar trebui sa fie simplu, vechile obiceiuri ma obstructioneaza si ma fac sa intarzii in obtinerea rezultatului dorit.

La fel privesc acum si trecerea mea la crestinism. Desi este simplu si stiu ce trebuie sa fac, datorita vechilor si proastelor obiceiuri de dinainte, mereu ma poticnesc, ba uneori ma si abat flagrant de pe calea stramta intrand cu o superba nonsalanta pe calea larga ce am parasit-o. Ar trebui sa fie si este simplu. Si totusi nu este usor. mai ales intr-o lume atee care crede doar in lucrurile care se vad si sunt trecatoare, cum spunea Pavel in cea de-a doua sa scrisoare catre biserica din Corint.

Cred ca dintotdeauna am avut o inclinatie spre detaliu, in ciuda dictonului comunist, izvorat din doctrina atee numita socialism "nu despica firul in patru"... Si mai cred ca dintotdeauna am avut o inclinatie, izvorata din bun simt, ceea ce mi s-a parut normal intotdeauna, motiv pentru care si pretind taios interlocutorilor mei de a avea aceeasi atitudine, anume aceea de a cerceta direct sursele atunci cand vreau sa combat ideile cuiva. 

Asa a si inceput de fapt drumul meu catre credinta: am inceput sa STUDIEZ textele biblice pentru a-i combate pe crestini. Multi dintre aceia pe care i-am combatut si luat peste picior imi sunt astazi frati, pentru ca nasterea din nou este in fapt o renastere spirituala nu una de forma fizica. Nu stiu daca faptul ca am inceput sa imi pun aceste intrebari in adolescenta are vreo relevanta. Cert este ca am parcurs un drum lung, de la ateism la credinta si practica crestina.

Desigur, daca nu as fi STUDIAT Biblia, daca nu as fi avut motive, daca nu as fi gasit argumente, daca as fi gasit neconcordante intre descoperirile stiintifice si textul biblic, daca nu as fi descoperit indicii, daca nu as fi primit semne pe drum, nu as fi putut NICIODATA sa devin un crestin adevarat. Nici nu stiu daca sunt inca ceea ce trebuie sa fiu dar ma straduiesc zilnic. Lupt cu defectele mele, cu obisnuinta (despre care spune lumea ca este a doua noastra natura), Caci vechile cutume apar atunci cand nici nu ma astept. 

Insa stiu ca voi castiga aceasta batalie cu mine insumi. Inainte de toate pentru ca am cel mai puternic aliat din Univers de partea mea. Si apoi pentru ca mi se ofera in continuu hrana, sub diverse forme si de diverse feluri, nu neaparat in forma fizica, ce imi da curajul si speranta necesare ca sa pot continua sa lupt impotriva firii mele. Fac asta de bunavoie folosind liberul arbitru, si de fiecare data cand aud cuvantul socialism le reamintesc tuturora ca impusa violent si crud (asa cum o fac socialistii), fara acordul personal, aceasta schimbare duce la stalcirea umanitatii...

Eu am cautat mereu argumente. Argumente de natura stiintifica. Argumente de natura filosofica. Argumente logice, care sa poata fi folosite in orice dezbatere mai mult sau mai putin publica. La inceput vroiam sa imi justific credinta. Nu intelegeam pe atunci ca nu am de ce sa justific nimic. Nimanui. Abia dupa un timp am inteles ca trebuie sa expun motivele si argumentele mele, nu pentru apararea mea sau a lui Dumnezeu ci pentru ca sa depun o marturie...

Mereu aflu lucruri noi. Mereu primesc semne ca sunt pe drumul cel bun. Si asta imi da din ce in ce mai mult curaj. Iar consecintele imediate izvorate din acesta sunt tenacitatea, calmul si indrazneala si intelegerea cu care raspund interpelarilor, chiar si atunci cand pare ca sunt lipsit de diplomatie. Am primit un semn de curand. Chiar daca nu a stiut, E.N. afla acum ce reactie a produs in mine ultima noastra discutie...

Si acum apare, iata, in 2014, acest film, GOD'S NOT DEAD... Nu ca as fi avut nevoie de confirmari sau de vreun sprijin din partea cuiva, dar e atat de bine sa stii ca nu esti singur pe planeta si ca ai oameni cu care  poti vorbi normal despre aceste lucruri... va recomand acesta pelicula cu toata dragostea si din toata inima. Si daca tot nu simtiti nimic, intrebati-va cum ar fi sa fiti voi in boxa acuzarii, avocatul vostru sa aduca probe care sa distruga termenul de "dincolo de orice indoiala rationala" si totusi juriul sa va condamne... Caci urmarind acest film, daca nu incepeti sa va puneti intrebari procedati intocmai ca si juriul ce v-ar condamna pe voi in acest caz...



PS: La ore intregi dupa ce am scris randurile de mai sus mi-am amintit ceea ce i-a spus Isus lui Toma, care ii ceruse sa vada urmele cuielor in palmele sale drept dovada a mortii si invierii, cuvinte scrise in Evanghelia dupa Ioan, capitolul 20, versetul 29:

"Tomo", i-a zis Isus, "pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut, si au crezut."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: