site stats

marți, 26 aprilie 2011

10 TEHNICI DE MANIPULARE A MASELOR. (preluare)
Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întretine cu adevarul faptelor în sine.” Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.


Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de SPALARE A CREIERULUI. Este mult mai usor de inteles acum atitudinea mediei ce se afla in solda PSD/PC/PNL/PRM. Maestrii diversionisti ce au bpus cizma pe grumazul romanilor in 1989 nu se leapada de naravurile capatate sau mostenite de la defunctul regim comunist si metodele sale de control...


Cand aproape toata media se afla in mainile celor din PSD/PC/PNL/PRM cine ar indrazni sa spuna ca PD-L nu este mai bun pentru Romania orice ar fi?!! Numai punctul 1 si deja este suficient ca sa realizezi ca PSD si celilalti devalizatori ai Romaniei, duc acest asalt de spalare a creierelor la greu...


A nu se confunda actiunea cu combaterea ei! Cei care actioneaza sunt PSD-istii si gasca adunata in USL. Fara nici un dubiudeci, aceia sunt RAUL SUPREM!

Dovezi? Incepand cu decembrie 1989 si mineriadele, pana la asaltul mediatic extrem si violent al mediei fata de romani, iata... In plus ezitarea unora, cand este voiba de a discerne ce inseamna PSD/PNL/PC/PRM samd si ce inseamna PD-L, denota faptul ca spalarea la creier este o realitate si ca acest bombardament mediatic, menit a salva criminalii tradatori ce au sugrumat cu mainile lor Ropmania incepand cu decembrie 1989, are oarecare efect...


Cum?!! S-au uitat relele savarsite de PSD si gasca ce s-a adunat acum in USL pe parcursul ultimilor 20 de ani?!! Mai exista confuzii sau nelamuriri?!! Cand este clar ca ponderea presei manipulate de PSD/PC/PNL/PRM samd este clar de cateva ori mai mare decat cea a PD-L?!! Cum s-ar putea insela cineva?!!


Vedeti deci... Chiar puteti fi o dovada a faptului ca propaganda celor care au pus mana pe Romania in 1989 isi face efectul... Daca nu ti-au vrut binele atunci, de ce ti l-ar dori acum?!! Atentie sporita deci la ideile care va trec prin cap! Analizati si comparati in continuu, spunandu-va mereu: "Nimic nu poate fi mai rau decat PSD, PC, PNL, PRM si banda de hoti criminali., anti-romani, condusi de varul primar al lui Cioaba, Ion Iliescu, care au jefuit Romania timnp de 20 de ani incepand cu 1989! Aceasta fraza nu este o spalare l;a creier ci o arma de aparare. Un ac cu care sa va impungeti pentru a va trezi!


1. ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.
Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.


3. Strategia „în degradeu”.

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia actiunii cu date diferite.
O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.
Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.
Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.
A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.

8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.
A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovatirea.
A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10. Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.
Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.

Preluat de pe Gandeste.org

2 comentarii:

  1. Faina postare. Nu vreau sa fiu avocatul diavolului, dar mi se pare ca toate punctele alea de mai sus le-a folosit un anume marinar cu varf si indesat

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand aproape toata media se afla in mainile celor din PSD/PC/PNL/PRM cum poti spune acest lucru?!! Numai punctul 1 si deja este suficient ca sa rea;izezi ca PSD duce aceatsa lupta ideologica la greu! Nu confunda actiunea cu combaterea ei! Cei care actioneaza sunt PSD-istii si gasca adunata in USL. fara nici un dubiu aceia sunt promotorii.

    Dovezi? Incepand cu decembrie 1989 si mineriadele, pana la asaltul mediatic extrem si violent al mediei fata de romani, iata... In plus ezitarea ta, denota faptul ca isi face si oarecare efect bombardarea aceasta la creier... Ai uitat relele savarsite de PSD si gasca ce s-a adunat in USL in ultimii 20 de ani?!! Vezi?!! Chiar si dumneata esti o dovada a faptului ca propaganda celor care au pus mana pe Romania in 1989 iusi face efectul... Daca nu ti-au vrut binele atunci, de ce ti l-ar dori acum?!!

    RăspundețiȘtergere

Eu cred ca: