Nu exista nici un fel de separatie intre socialism si comunism. Socialismul nu poate fi separat de comunism, fiind deopotriva si un fundament teoretic pentru comunism dar si o etapa premergatoare comunismului... Cei care l-au vazut live pe Ceausescu la televizor isi mai amintesc refrenul sau despre crearea "societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunism"...
Am senzatia ca in lume astazi ignoranta doar ii face pe oameni sa nu inteleaga aceste lucruri... Caci acela care vorbeste despre ele fara ca sa fi studiat catusi de putin materialele lui Marx. Engels si Lenin, nu au cum sa perceapa si sigur nu pot descoperi diferentele cele trei ramuri periculoase ale socialismului: socialismul internationalist, exportat de URSS dupa al doilea razboi mondial, national-socialismul lui Hitler, si anarhismul teoretizat de marele rival al lui MArx si Engels, Duhring.
La romani nu ma mira deloc faptul ca nu exista intelegere asupra acestor teorii... De obicei romanului ii place sa pozeze in atoatestiutor fara sa fi studiat vreodata problema. Nici macar superficial... Si sa te fereasca Dumnezeu sa te apuci sa te contrazici cu ignorantul... Va deveni galagios si nesimtit asa cum numai un ignorant care simte ca este pe cale sa isi piarda pamantul de sub picioare poate fi...
nU despre aceasta am vrut sa vorbesc insa... Tot rasfoind digital paginile scrise de Marx, Engels si Lenin, am sesizat ca ei vorbesc despre munca. Astfel, Lenin il cita pe Marx in lucrarea "Statul si revolutia"
"La o muncă egală - conchide Marx - şi, prin urmare, la o participare egală la fondul social de consum, unul primeşte, de fapt, mai mult decît altul, unul este mal bogat decît altul etc. Pentru a evita toate aceste neajunsuri, dreptul ar trebui să fie nu egal, ci inegal...“
Pentru mintea simpla si neantrenata, care isi doreste ca daca nu ajunge la struguri nici altii sa nu ajunga, cele scrise mai sus susura un venin cu gust de miere... Atractiv adica... Dar tot venin. de ce? Simplu! Pentru ca participarea la fondul social nu este niciodata egala, si prin urmare nici munca nu este egala.
De ce nu este niciodata egal;a participarea la "fondul social"? Pentru ca, pana sa se ajunga la munca prestata in sine unii INVESTESC mai mult iar altii mai putin. Nu ma refer doar la investitii finaciare. Ma refer la anii de studiu, la aptitudini si calitati dobandite prin studiu si experienta, toate adaugate la investitia in mijloacele de productie.
Societatea umana s-a modernizat treptat, raporturile sociale fiind imbunatatite iar si iar. Panala Marea Revoltie din Octombrie ce a creat monstrul numit URSS... Nu e de mirare. Elitele au fost eliminate fizic. iar locul lor a fost ocupat de mediocritatea ignorantului ce credea ca detinarea mijloacelor de productie la dispozitia statului garanteaza prosperitatea. A fost o utopie mentinuta artificial prin forta cizmei si a senilei de tanc sovietice din 1945 pana in 1989, cand sistemul a colapsat.
De fapt sistemul colapsase de multa vreme. Noi l-am trait in Romania. Inca si astazi esticii au probleme in comunicare datorate acelor ani. Economic, in Europa de Est, pana in 1989 nu a existat absolut nici o stralucire. Daca a existat ceva ce s-a dezvoltat si perfectionat acelea au fost spionajul economic al blocului comunist impotriva Occidentului in paralele cu perfectionarea metodelor de control a maselor. Democratie? Diefrente de opinii? Sa te opui?!! Aceasta insemna sinucidere curata! Nu numai sociala ci putea sa insemne foarte bine si exterminbarea fizica.
De ce as merita eu sa posed mai multe lucruri decat acela care s-a ostenit mai mult decat mine? De cer ai merita tu sa ai la fel de putine lucruri ca si acela care nu a investit cat tine nici in educatie si nici nu a riscat ce a dobandit material pentru a crea noi locuri de munca sau nu si-a asumat nici o responsabilitate suplimentara fata de cei din jur (ca manager, ca profesor, ca medic, ca indrumator spiritual, samd)?!!
Problema societatii umane astazi nu poate fi rezolvata eliminand din nou fizic elitele, si nici prin violenta, asa cum au procedat toti adeptii socialismului, fie Stalin, fie Hitler. Soutia este educatia. Problema educatiei este azi una severa. In mai toate tarile dezvoltate ale lumii sistemul educational nu mai face ceea ce trebuie sa faca. Nu educa ci antreneaza. Iar mastodontii Rusia si China, antreneaza si ei, dar in alt sens si cu un scop ce va lasa in urma multi morti...
De aceea si spun, urmare a afirmatiei facute de un fost presedinte de tara, coleg de scoala moscovita cu Gorbaciov, pe numele sau Ion Iliescu, care spunea, si asta nu acum 20 de ani ci in 2010, ca exista un plan pentru revigorarea socialismului in lume: socialismul SIGUR NU ESTE SOLUTIA, ci educatia. Si cand spun educatie, elimin categoric doctrinele bazate pe fals si uz de fals, precum este socialismul, fie el teoretic fie el practic.