site stats

marți, 27 octombrie 2009

S-au prins si altii...

Ceea ce veti citit mai jos este un articol ce spune lucrurilor pe nume... Nu e de mirare: americanii asa stiu sa faca treaba! Ni s-a dus vestea peste mari si tari. Din nou de rau. Continua plecaciune in fata non valorilor si a problemelor duce problema de la individual la general in Romania.

Am vorbit mereu despre asta si am fost facut in toate felurile... Sunt nebun? Inseamna ca nu sunt singurul dupa cum reiese si din articolul de mai jos... Acum sa ii vad pe cocalari, sugaciosi si promoterii compromisului cu orice pret... Cat ii tine nesimtirea?!!


"Fatalismul este trasatura dominanta a starii de spirit a societatii romanesti postdecembriste, pe care Herta Muller o descrie cu o acuratete desavarsita, atunci cand vorbeste despre o Romanie neiesita de sub pecetea grea a comunismului si amnezica cu propria istorie, relateaza LA Times.

Cotidianul american Los Angeles Times dedica un amplu articol Romaniei, cu titlu "Ambivalenta indusa de amnezie a Romaniei", in care criticile Hertei Muller si realitatea intalnita de jurnalistii americani converg. "Refuzand sa isi confrunte trecutul, natiunea est-europeana isi lasa viitorul nesigur", este ideea care traverseaza intregul reportaj publicat de LA Times"

NewsInn


"In urma cu trei saptamani, cand comitetul Nobel a acordat premiul pentru literatura scriitoarei romane Herta Muller, i-a laudat portretele fictive neclintite ale vietii zilnice in dictatura din Romania comunista. Ceea ce nu s-a mentionat insa a fost critica continua non-fictiva pe care aceasta o face conducatorilor Romaniei postcomuniste", isi incep jurnastii americani articolul.


La doar cateva zile de la castigarea Nobelului, Herta Muller, care acum traieste in Germania, si-a criticat tara de bastina pentru ca nu s-a rupt de trecutul comunist. "Doua decenii dupa caderea lui Ceausescu, 40% dintre persoanele aflate la putere in Romania contemporana sunt veterani ai Securitatii, politia secreta a erei comuniste", este citata Muller in articol.


In urma cu doi ani, Herta Muller a publicat un eseu caustic intr-un ziar din Frankfurt acuzand tara din care s-a refugiat in 1987 de amnezie colectiva. Potrivit eseului, "in Romania, cu totii se prefac ca trecutul a disparut in aer. Aceasta amnezie permite mentalitatii invechite sa functioneze prin noi metode".


"In urma cu o saptamana, ca oaspete al guvernului Romaniei, am vizitat Bucurestii pentru prima oara din 1998 si nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc la critica lui Muller. Am vazut cat s-au schimbat lucrurile in ultimii zece ani - o calitate a vietii mai buna pentru cativa norocosi, aglomeratie in trafic mai mare si o crestere a numarului persoanelor care vorbesc engleza". Aceasta este radiografia pe care jurnalistii americani o fac unei Romanii intrata pe drumul democratizarii cu mari aspiratii, "dorinta de a se alatura Uniunii Europene si NATO, un vis care a derivat din insistentele romanilor de a fi latini si vestici si din dorinta ridicata de a-si ridica standardul de viata".


Jurnalistii americani au vorbit cu romanii, iar concluzia pe care o desprind este ca Romania de astazi este incremenita. Nimeni nu vrea sa isi asume schimbarea, tinerii vor sa emigreze, iar cei maturi se complac in fatalism. Concluzia jurnalistilor este in ton cu critica severa a Hertei Muller: romanii nu isi asuma istoria, iar fara memorie sociala si asumare critica a trecutului, viitorul insusi este suspendat.


"Rezultatele sondajelor confirma spusele Hertei Muller. Neglijarea confruntarii cu trecutul comunist si reconfigurarea vechilor structuri de puteri mai degraba decat crearea unora noi nu numai ca nasc cinismul, dar lasa electoratul nesigur de natura responsabilitatii sale de cetatean intr-o democratie. , potrivit unui proverb romanesc vechi. La 20 de ani de la revolutie unii romani inca se lupta cu impulsul fatalist. Ramane de vazut daca restul concetatenilor lor vor ridica vreodata capul", concluzioneaza jurnalistul american."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: