site stats

joi, 6 septembrie 2012

CAND PROSTIA INUNDA











Informatia circula astazi cu viteza luminii. Si Internetul este inundat de informatie. Spatiul virtual a fost inundat de tot soiul de informatii si informatori. Insa nu tot ce zboara se mananca nu-i asa... Si nu toti aceia care ofera informatii sunt avizati sa o faca... Si mai putini sunt aceia care produc curente de opinie sanatoase, care produc efecte benefice in mediul social... Nu ma refer aici doar la propaganda oribila ce a facut ca sexul sa nu mai fie o chestiune intima si a fost redus la stadiul unui act mecanic, lipsit de trairi interioare.

Ma refer la aceia care, din lipsa unei educatii suficiente, avand informatii superficiale sau cunostinte insuficient aprofundate, isi permit sa se erijeze in lideri si/sau formatori de opinie. Spre deosebire de acestia, considerandu-ma, asa cum am mai spus, un individ de nivel mediu, imi exprim opiniile de la nivelul la care ma aflu. Si respect intotdeauna pe aceia care stiu si inteleg mai mult si mai bine decat inteleg eu.

Totusi cum se face ca, de la aparitia Internetului incoace, tot mai multa mediocritate isi face loc? Este simplu! Propria noastra lipsa de educatie, si inclinatia noastra de a cauta idei consolatoare care sa ne justifice actiunile personale, fac acest lucru posibil. Si asa, pentru ca, de la o vreme incoace, nu ne mai place faptul ca altii au valori si stachete ridicate mult mai sus decat noi, mai presus de puterea noastra de intelegere, in loc sa facem efortul de a ne raporta la elite, adevaratele valori, cautam sa gasim justificare pentru mizerabila noastra mediocritate, si ii ostracizam pe cei mai buni ca noi, ca pe niste virusi, desi ei sunt vaccinul... Asta ne poate duce la pierzanie ca umanitate daca nu suntem atenti. Pentru ca astfel doar regresam.

Am crezut ca doar in Romania se intampla acest lucru. Insa mediocritatea musteste in toate colturile Pamantului. Si elitele au din ce in ce mai putin acces la public. Pentru ca publicul le refuza accesul. A inceput deci dictatura mediocritatii asa cum isi doresc socialistii, care au denumit-o pompos "dictatura proletariatului"? Imi place sa imi expun gandurile cele mai nebunesti in vazul lumii. De ce nu? S-a intamplat de atatea ori in viata sa am dreptate, dar apropae niciodata nu am putut spune "v-am zis eu!" pentru simplul motiv ca nu am indraznit sa deschid gura si sa spun ce cred cu adevarat. Dupa razboi multi viteji se arata. Asa ca in atari conditii a trebuit sa tac. Ca sa nu par ridicol.

Acum aleg sa imi expun toate ideile ce imi trec prin cap. Si fac asta de cativa ani incoace. Surpriza mea a fost de proportii atunci cand am realizat ca sunt multi aceia care ma aproba, iar cei care m-au combatut au facut doar atacandu-mi persoana si cand au combatut ideile au fost usor de facut praf, nefiind pregatiti sa faca fata vehementei si incapatanarii mele. Insa mereu imi spun ca sunt altii mai buni ca mine. Si ii caut. Pentru ca numai astfel pot afla si invata mai mult.

Astfel am dedus ca nu este suficient sa accesezi informatia ce abunda pe Internet ci este foarte important sa te ancorezi puternic intr-un sistem de referinta pe care sa nu il indoi dupa cum iti convine, si care sa aibe coordonate clare si fara echivoc pentru ca doar astfel poti avea capacitatea de a analiza si selecta informatia potrivita si corecta. Cei mai multi dintre noi nu stiu sa o faca. Si tocmai de aceea multi mediocri au ajuns vedete. 

Nu se intampla doar in Romania. Am ramas neplacut impresionat in aceasta dimineata si inca intr-o alta, cand, in sala de asteptare a unui spital fiind, urmarind emisiunea de la TV am realizat cat de asemanatoare sunt sabloanele talk-show-urilor spaniole cu cele din Romania... Aceleasi personaje, cu acelasi tip de conduita... Nu cred ca este o chestiune ce tine de latinitate ci mai degraba de placerea noastra latina de a consuma nimicurile si a ne delecta cu mizerii de tot felul...

In acelasi mod, am sesizat cum britanicii aleg adesea o minciuna ce le alunga temerile vis a vis de dorinta de a cheltui cat mai putin in concediu. Culmea este ca dupa ce se lasa dusi de nas sunt furiosi si suparati pe altii. Ca si cum ei nu ar fi de vina. Deci, ca sa va linistesc, doar putin, va spun ca nu numai romanii sunt o natie cu probleme. Spun ca vreau sa va linistesc doar putin pentru ca, totusi, sa fim sincer, totusi, procentajul de mediocritate din totalul populatiei conteaza... Si la noi are deja cote alarmante. De aceea am ales sa plec.

Nici nu am realizat cat sunt de afectat de aceasta boala pana nu am iesit din tara. Sunt inspaimantat de cat am putut sa fiu de "taran" cum se zice pe la noi... Si eu, care am crezut ca sunt un relativ bine educat, am realizat ca eram bine educat raportat doar la ce se intampla in Romania. Si atunci am realizat ca daca vrei sa iti cunosti adevarat valoare trebuie sa te raportezi la varfuri, la cei care sunt "number one" nu la cei pe care ii ai in jur sa la cei fata de care este convenabil sa te raportezi. Asaca mare grija la cine ce si mai ales CUM va raportati. Este sfatul unui om de nivel mediu care vrea sa fie mai bun si sa isi depaseasca propria conditie. Voi nu vreti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: