A existat in secolul al XIX-lea un individ pe nume Duhring... Destul de putin cunoscut acelora care nu au citit Marx, Engels si Lenin... In lucrarea sa "Statul si revolutia", la capitolul al ptrulea, intitulat ""Disparitia treptata" a statului si revolutia violenta" Lenin pomeneste acest nume, citandu-l pe insusi Engels din „Anti-Dühring“. „Domnul Eugen Dühring revoluţionează ştiinţa“:
"(...) violenţa mai joacă însă şi alt rol în istorie (afară de rolul de forţă a răului), şi anume un rol revoluţionar, că ea este, cum spune Marx, moaşa oricărei societăţi vechi care poartă în pîntecele ei o societate nouă, că violenţa este instrumentul cu ajutorul căruia mişcarea socială îşi croieşte drum sfărîmînd formele politice încremenite şi moarte, - despre toate acestea nu găsim nici un cuvînt la d-l Dühring. Numai suspinînd şi văitîndu-se admite el posibilitatea că pentru răsturnarea economiei bazate pe exploatare va fi, poate, nevoie de violenţă - din păcate! căci orice folosire a violenţei ar demoraliza pe cel care face uz de ea. Şi acest lucru îl spune în ciuda marelui avînt moral şi spiritual care a urmat oricărei revoluţii victorioase! Şi îl spune în Germania, unde o ciocnire violentă care ar putea fi impusă poporului ar avea cel puţin avantajul de a stîrpi servilismul intrat în conştiinţa naţională ca rezultat al umilirii provocate de războiul de 30 de ani. Şi această searbădă mentalitate de predicator, lipsită de sevă şi vlagă, are pretenţia să se impună partidului celui mai revoluţionar pe care îl cunoaşte istoria?“
Brusc, mi-am amintit ca citisem undeva, pe o pagina Wikipedia faptul ca si scopul anarhistilor era acela de a construi socialismul:
"Libertarian socialists and anarchists reject using the state to build socialism, arguing that socialism will, and must, arise spontaneously. They promote direct worker-ownership of the means of production alternatively through independent syndicates, workplace democracies, or worker cooperatives."
"Socialistii libertarieni si anarhistii refuza folosirea statului pentru a construi socialismul, motivand ca socialismul trebuie si va apare spontan. Ei promoveaza proprietatea directa a proletariatului asupra mijloacelor de productie alternativ prin sindicate independente, democratii la locul de munca sau cooperative ale muncii."
Nu mi-am amintit intamplator acest lucru... Iata ce spunea Lenin in aceeasi lucrare:
"Se poate afirma fără teamă de a greşi că din acest raţionament, de o excepţională bogăţie de idei, al lui Engels, a intrat cu adevărat în patrimoniul gîndirii socialiste a partidelor socialiste contemporane doar faptul că, spre deosebire de teoria anarhistă a „desfiinţării“ statului, după Marx, statul „dispare treptat“.
Cu alte cuvinte cele doua curente sunt socialiste si difera doar prin modul in care se infaptuieste... disparitia statului. Invat in fiecare zi cate ceva... Credeam ca anarhistii sunt extremisti de dreapta... Cand colo ia te uita... Tot gandire socialista... Si tot chestiuni violente... Bine ca am apucat sa citesc si cateva printre ultimele randuri, cuvintele scrise de Lenin in lucrarea din care am citat si mai devreme, "Statul si revolutia":
"Inlocuirea statului burghez prin cel proletar este imposibila fara revolutie violenta."
Si iar... Si iar... Si iar...
"Exista un plan pentru revigorarea socialismului in lume."
Ion Iliescu
Discurs la Congresul extraordinar al PSD, februarie 2010
Acelasi Ion Iliescu si acelasi PSD ce se afla in USL astazi... Ii auzi pe multi, involburati de porniri razboinice, cei mai multi tineri, pana pe la patruzeci de ani, pronuntand cuvantul anarhism... Unul dintre ei, un cunoscut chiar mi-a si spus ca este "un fel de socialism"... Ei bine, nu este "un fel de" ci chiar ESTE socialism... Foarte important! A nu se uita ca socialismul netezeste calea spre comunism...
Sa nu ne mire deci tot ceea ce se intampla in randurile tineretului rus, care, cu acordul tacit al Kremlinului, au senzatia ca sunt de "dreapta"... Tare ma tem ca nici unul nu prea stie ce idei si pe cine sustine de fapt incercand sa combata... comunismul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Eu cred ca: