site stats

miercuri, 18 mai 2011

CAMELEONUL












Daca ar fi sa il asemanam pe Ion Iliescu si partidul din care face parte cu o creatura din regnul animal, cred ca cea mai potrivita alegere ar fi cameleonul. Si asta pentru ca trasatura comuna a acestora este capacitatea de camuflaj si modul deosebit in care se face acest lucru...

Pentru a supravietui, adica pentru a se hrani si pentru a se apara, tactica acestui animal rar, te duce cu gandul izbitor de rapid la Ion Iliescu si al sau PSD... Ambele creaturi au capacitatea de a te insela chiar si atunci cand esti cu ochii pe ei, vorba romanului "ca pe butelie"...

Am avut zilele acestea curiozitatea sa urmaresc discursul politic al celor din PD-L pe parcursul conventiei lor nationale. Pe cel al USL il cunoastem deja, si oricum nu e cazul sa il pomenesc in acest moment... Abia astazi insa, Mihaela Popa, senator PD-L de Iasi, dupa ce a raspuns live intrebarilor de pe un sit ce sustine USL, m-am hotarat sa fac un lucru ce nu l-am mai facut pana astazi... Asa ca astazi, pentru intaia data in viata mea am intrat pe situl oficial al PD-L.

Bineinteles ca inainte de toate am vrut sa cunosc istoricul mai in detaliu. Nu mica mi-a fost surpriza cand am fost fortat sa imi recunosc mie insumi ca ori memoria imi joaca feste, ori manevrele cameleonice ale gruparii Iliescu m-au atins si pe mine cel putin tangential, fie amandoua la un loc...

Caci pana astazi am trait cu senzatia ca grupul Petre Roman a parasit FSN-ul in 1991 pentru a crea PD, dupa ce Ion Iliescu si ai sai manevrasera mase mari de romani la mineriade si incepusera deja jaful orchestrat asupra Romaniei. Ei bine nu a fost asa. Cei care au parasit FSN au fost Ion Iliescu si grupul sau, dupa ce Petre Roman a preluat conducerea FSN opunandu-se politicii si metodelor gruparii conduse de lui Ion Iliescu.

Privind astazi aceste fapte, lucrurile capata o cu totul alta nuanta. Astazi stim ca la acea ora FSN-ul, sub conducerea lui Ion Iliescu, era o formatiune decredibilizata dupa violentele din 1990 si 1991, inclusiv mineriada care a dus la caderea Guvernului Roman in luna septembrie 1991.

In istoricul PD-L ce il voi posta mai jos veti gasi si o foarte interesanta ultima incercare a lui Petre Roman, care tocmai pierduse sefia PD in favoarea lui Traian Basescu, de a mentine PD ca satelit al PSD, cu un argument aparent logic, dar extrem de subtil si parsiv, avand in vedere ca astazi Petre Roman ii este aliat tot lui Ion Iliescu. Insa propunerea care astazi apare ca fiind subversiva a fost demisa categoric de Traian Basescu, ceea ce ne spune multe despre intentiile REALE ale actualului Presedinte al Romaniei.

"(...) Petre Roman a incercat sa stabileasca conditiile pe care P.D. le va pune P.D.S.R. pentru a semna protocolul de colaborare, protocol pe care celelalte partide din opozitie deja il semnasera. Traian Basescu a intervenit abia in final: “Suntem in opozitie. Nu sustinem in nici un fel partidul aflat la putere. Il criticam la fiecare greseala. Chiar daca face bine, noi tot il criticam. Asta e sansa noastra. Nu semnam nici un protocol! Noi vom creste numai daca facem o opozitie ferma.“

Voi sublinia pasajele cu importanta deosebita pentru a intelege de ce spun ca Ion Iliescu este eminenta nu cenusie ci lugubru de cameleonica ce a pus bazele a ceea ce astazi se numeste USL. In 1989 a fost FSN, dupa care PSDR, urmat de PSD si acum, mai nou USL. Toate numele au fost schimbate, dupa ce au devenit ca niste zdrente uzate in ochii romanilor sau a comunitatilor internationale, adica ori de cate ori a trebuit sa fie ascuns gunoiul sub pres.

Miscarile lui Ion Iliescu, de ce sa nu o recunoastem au fost inteligente... Plecarea din FSN suna cam asa: "Vrea Roman sa fie mai tare ca mine? FSN-ul nu mai este folositor. Iesim din FSN ii lasam lui problema istorica pe cap, noi ne primenim ca PSDR si o sa aparem ca niste virgine in fata electoratului." Si le-a mers. Pana cand Traian Basescu a devenit presdintele PD. De atunci camarilei lui Ion Iliescu si urmasilor sai nu le mai iese nimic.

Trebuie sa cercetam cu atentie toate faptele. Pentru ca sa nu mai putem fi pacaliti. Cameleonul politic numit astazi USL vrea sa isi stearga urmele. Insa trebuie sa prezentam lucrurile asa cum el s-au intamplat cu adevarat. Deci sa fim corecti. PD-L este urmasul FSN. Dar este urmasul acelei grupari care i s-a opus lui Ion Iliescu si gruparii sale care astazi se afla in USL. Va mirati? Mai bine intrebati-va de ce. si poate ca veti gasi raspunsuri si in radurile ce urmeaza...

"Partidul Democrat este succesorul Frontului Salvarii Nationale, al Partidului Democrat, al Partidului Democrat al Muncii, al Partidului Unitatii Social Democrate, al Frontului Democrat Roman, al Partidului Alianta Nationala Romana, al Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale si al Partidului Liberal Democrat, partide cu care P.D.L. a fuzionat prin absorbtie.

Aparut ca o larga miscare de masa in timpul Revolutiei din decembrie 1989, F.S.N. isi incepe existenta documentara la 23 decembrie 1989 prin declaratia program redactata de Consiliul F.S.N. Ca organ provizoriu al puterii de stat, F.S.N. a format Guvernul provizoriu condus de Petre Roman.

La 17 iunie 1990 a fost investit primul guvern legitim post-decembrist, format in majoritate din membri ai F.S.N. Prim Ministru al Guvernului a fost numit Petre Roman, lider national al F.S.N. In august 1991 s-a efectuat o remaniere a Guvernului prin cooptarea unui ministru liberal.

Divergentele din interiorul F.S.N. privind ritmul si caracterul reformei au dus la conturarea treptata a doua grupari: gruparea Roman si gruparea Iliescu. Guvernul Roman se afla intr-o opozitie din ce in ce mai accentuata cu majoritatea parlamentara.

Fara o motivatie intemeiata, la 24 septembrie 1991 minerii din Valea Jiului sunt adusi in capitala pentru a rasturna Guvernul. Dezordinea provocata de acestia a durat pana la 27 septembrie 1991 cand Petre Roman isi depune mandatul, gest interpretat de catre presedintele tarii, Ion Iliescu, drept demisie. Fara a emite un document prin care sa legifereze inlaturarea Guvernului Roman, Parlamentul investeste un nou Guvern: Guvernul Stolojan.

Prima Conventie Nationala a F.S.N. are loc la 27-29 martie 1992 in Bucuresti. Delegatii la Conventie urmau sa voteze una din cele 3 motiuni sustinute de gruparile din partid. Motiunea “Viitorul azi”, sustinuta de gruparea Roman cumuleaza cele mai multe voturi si devine programul politic al F.S.N.. Totodata, conform Statutului, Petre Roman, sustinatorul motiunii adoptate, devine Presedinte F.S.N. Situatia nu este acceptata de gruparea Ion Iliescu care se desprinde din F.S.N. constituindu-se intr-o noua formatiune politica: P.D.S.R.

Alegerile generale din acelasi an aduc pentru F.S.N. 11% din sufragii. Respingand conditiile impuse de P.D.S.R. pentru participarea la guvernare, F.S.N. trece in opozitie alaturi de PNTCD, PNL si UDMR.

La 11 mai 1993, F.S.N. fuzioneaza prin absortie cu Partidul Democrat, schimbandu-si denumirea in Partidul Democrat, inregistrat ca persoana juridica prin decizia nr. 13 din 23 mai 1993 a Tribunalului Municipiului Bucuresti.

In urma alegerilor parlamentare din anul 1996, P.D. intra la guvernare alaturi de C.D.R., U.D.M.R. si P.S.D.R., detinand, proportional cu scorul electoral, 6 portofolii ministeriale.

Remanierea Guvernului Ciorbea operata in decembrie 1997 a constituit o dezamagire pentru Partidul Democrat care astepta o remaniere de fond, asumarea esecurilor din 1997 si un program clar de actiune pentru 1998. Criza politica se declansaza prin demisia din Guvern a Ministrului Transporturilor – Traian Basescu.

La 28 ianuarie 1998, Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, anunta demisia tuturor ministrilor P.D.

In fata atitudinii categorice a conducerii C.D.R. in a-l mentine pe Victor Ciorbea in fruntea Guvernului, Biroul Pemanent National al P.D. primeste la 27 martie 1998 mandatul C.N.C. (pe atunci - C.C.N.) de a actiona pentru o noua coalitie de guvernare. La 29 martie 1998, P.D. initiaza o motiune de cenzura care, mai inainte de a fi depusa, determina demisia lui Victor Ciorbea din functia de prim-ministru. Desi nu era implicita, Victor Ciorbea depune si demisia din functia de Primar General al Capitalei.

Partidul Democrat reintra in Guvern la 17 aprilie 1998, alaturi de C.D.R., U.D.M.R. si P.S.D.R. dupa semnarea unui protocol de guvernare care prevede explicit sarcinile fiecarui ministru. Aceasta revenire in Guvern, cu aceiasi ministri si alaturi de aceiasi aliati, aduce Partidului Democrat o scadere semnificativa de credibilitate. In consecinta, candidatul P.D. la functia de Primar general al Capitalei, Alexandru Sassu, obtine penibilul scor electoral de 3%.

Inlocuirea Prim Ministrului Radu Vasile cu Mugur Isarescu, petrecuta la 21 decembrie 1999, nu aduce nici o modificare in echipa P.D. trimisa in Guvern, cu exceptia lui Petre Roman care accepta numirea sa in fruntea Externelor, renuntand la a doua functie in stat, aceea de Presedinte al Senatului.

Alegerile locale si generale din anul 2000 gasesc Partidul Democrat in cea mai mare pierdere de imagine. Uzura datorata guvernarii este cu atat mai adanca cu cat toti membrii Consiliului Politic au ocupat posturi de ministri. Daca partidul reuseste un 7% in alegerile parlamentare, Petre Roman abia aduna 3% din voturile exprimate pentru presedintie. Partidul Democrat trece in opozitie.

Initiativa lui Traian Basescu de a candida pentru presedintia P.D. a fost singura modalitate de a relansa partidul. Victoria in alegerile pentru primaria Capitalei din anul 2000 il legitimeaza pe Traian Basescu drept cea mai populara si mai credibila personalitate a Partidului Democrat.

In Colegiul Director din ianuarie 2001, intrunit pentru a initia convocarea unei Conventii Nationale Extraordinare, s-a pus problema modificarii Statutului mai inainte de Conventia Nationala pentru a permite, in termeni reali, prezentarea mai multor motiuni in Conventia Nationala (O motiune avea nevoie de sustinerea a peste jumatate dintre organizatiile judetene pentru a fi adusa in Conventie, ceea ce elimina din start ce-a de-a doua motiune.). Aproape se ajunsese la votul pentru convocarea Conventiei dupa modificarea Statutului, cand Traian Basescu a intervenit: “Acesta e Statutul dupa care noi am ales presedintele. Si nu doar o data. Statutul acesta are girul anterioarei Conventii Nationale. El este in vigoare. Chiar daca Statutul ma dezavantajeaza, vreau sa candidez in conformitate cu acest Statut. Nu trebuie sa modificam Statutul ca sa se aleaga o anumita persoana.”

In aceeasi sedinta, Petre Roman a incercat sa stabileasca conditiile pe care P.D. le va pune P.D.S.R. pentru a semna protocolul de colaborare, protocol pe care celelalte partide din opozitie deja il semnasera. Traian Basescu a intervenit abia in final: “Suntem in opozitie. Nu sustinem in nici un fel partidul aflat la putere. Il criticam la fiecare greseala. Chiar daca face bine, noi tot il criticam. Asta e sansa noastra. Nu semnam nici un protocol! Noi vom creste numai daca facem o opozitie ferma.“

Conventia Nationala extraordinara a Partidului Democrat a avut loc la 18-19 mai 2001 in Palatul Parlamentului. A fost adoptata motiunea “Romania puternica – Romania Social Democrata” sustinuta de grupul de promovare al lui Traian Basescu. Totodata, C.N.E. a adoptat si modificarea Statutului.

Alegerile pentru conducerile locale si judetene au avut loc in intervalul iulie – octombrie 2001. Prin Hotarare C.N.C., la aceste alegeri candidaturile pentru ocuparea oricarei functii in partid nu au fost conditionate de vechimea in partid. Este evidenta intentia lui Traian Basescu de a schimba cat mai multi din vechii lideri locali.

Conducerea partidului a hotarat, in septembrie 2003, realizarea aliantei politice intre Partidul Democrat si Partidul National Liberal condus de Theodor Stolojan, care purta numele de Alianta D.A., “Dreptate si Adevar PNL –PD”. Candidatul aliantei D.A. la functia de Presedinte al Romaniei a fost desemnat presedintele PNL, Theodor Stolojan.

Alianta politico-electorala dintre PD si PNL s-a creat din obligativitatea de a oferi cetatenilor o alternativa solida la guvernarea socialista a PSD, partid care timp de peste 10 ani, cat a condus tara, a blocat reformarea Romaniei.

In alegerile locale din iunie 2004, Partidul Democrat obtine 15,4 % pe vot politic (pentru Consiliile Judetene). Traian Basescu este reales Primar General al Capitalei iar Emil Boc este ales Primar al Municipiului Cluj-Napoca. In 13 municipii resedinta de judet sunt alesi primari PD.

Constatand orientarea explicita a Internationalei Socialiste catre P.S.D. si sprijinul direct al acesteia acordat P.S.D. in campaniile electorale, impotriva Partidului Democrat, Biroul Permanent National il mandateaza pe Sorin Frunzaverde, Vicepresedinte pentru relatiile internationale, sa intreprinda demersurile necesare pentru afilierea Partidului Democrat la Partidul Popular European, familie politica europeana de centru-dreapta.

Pentru a sustine schimbarea clasei politice, conducerea PD adopta cele 8 criterii promovate de Coalitia pentru un Parlament Curat in Romania, prin proiectul „Voteaza cu ochii deschisi”, in completarea criteriilor stabilite pentru accederea pe listele de candidati la alegerile generale din noiembrie 2004. Traian Basescu si Vasile Blaga au operat fara mila in listele de candidati pentru a trimite in Parlament tineri si femei.

Pe 4 octombrie 2004, datorita deteriorarii starii de sanatate a presedintelui PNL, Theodor Stolojan, Traian Basescu preia, in ultimul moment, campania pentru prezidentiale, devenind candidatul Aliantei PD-PNL la cea mai inalta functie in stat.

Alianta “Dreptate si Adevar PNL –PD”. obtine 31,33 % din voturile exprimate in alegerile legislative din noiembrie 2004. Partidului Democrat ii revin 20 de mandate de senator si 48 de mandate de deputat. Traian Basescu, il infrange in turul doi, la 12 decembrie 2004, pe reprezentantul P.S.D., Adrian Nastase, devenind Presedintele Romaniei.

Conferinta Nationala Anuala a Partidului Democrat, intrunita pe 18 decembrie 2004, luind act de alegerea lui Traian Basescu in functia de Presedinte al Romaniei in alegerile prezidentiale din 12 decembrie 2004, hotaraste retragerea lui Traian Basescu din functia de Presedinte al Partidului Democrat si numirea lui Emil Boc in functia de Presedinte interimar al Partidului Democrat.

Interimatul la functia de Primar General al Capitalei detinuta de Traian Basescu a fost asigurat de Viceprimarul P.D. Razvan Murgeanu, pana la alegerile din 3 aprilie 2005 care l-au desemnat pe Adriean Videanu, Primar General al Capitalei.

La sfarsitul lui decembrie 2004, Partidul Democrat intra la guvernare alaturi de P.N.L., U.D.M.R. si P.U.R. (actual P.C.) avand in executiv 6 ministri.

Formarea Guvernului a fost posibila numai prin desprinderea Partidului Umanist din alianta electorala cu P.S.D. Chiar si asa, majoritatea pe care se sprijinea Guvernul in Parlament era destul de subtire. Acest echilibru subred a permis adesea micului Partid Umanist sa adopte pozitii de forta in Guvern. Presedintele Basescu a etichetat aceasta rezolvare ca fiind o solutie imorala. Este motivul pentru care el a insistat in numeroase randuri pe langa liderii P.N.L. sa se procedeze la alegeri anticipate care ar fi clarificat majoritatea parlamentara.

Cu toate ca acesta actiune fusese agreata de PNL inainte de formarea Guvernului, dupa ce Calin Popescu Tariceanu s-a vazut Prim Ministru, bizindu-se pe sprijinul P.S.D., a refuzat sa demisioneze. Cu aceeasi energie si bizuindu-se pe acelasi sprijin a respins propunerea de fuzionare a Partidului National Liberal cu Partidul Democrat.

25 mai 2005 este ziua in care Conventia Nationala Extraordinara a PD, intrunita la Sala Palatului, voteaza motiunea “Romania Prospera, Romania Democrata”, motiune populara. Emil Boc, promotorul motiunii este investit Presedinte al Partidului Democrat. Conform ultimei modificari a Statutului, primul din lista de sustinatori ai motiunii castigatoare, respectiv Adriean Videanu, este declarat Presedinte Executiv. Teza 100 a motiunii prevede ca Partidul Democrat va sustine candidatura lui Traian Basescu la prezidentialele din 2009. Incepand cu 25 mai 2005, Partidul Democrat este, in mod oficial, de orientare populara.

La sfarsitul anului 2006 se creeaza Partidul Liberal Democrat, desprins din Partidul National Liberal. PLD a cuprins cei mai importanti si credibili lideri liberali : Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca, Gheorghe Flutur, Ionut Popescu, lor alaturandu-li-se peste 30 de parlamentari PNL si mii de membri ai partidului din tara. Desprinderea PLD din PNL a fost cauzata de distrugerea, de catre Partidul National Liberal, a proiectului comun PD-PNL de creare a unei forte politice de dreapta si de reformare a Romaniei. Din momentul aparitiei sale, Partidul Liberal Democrat devine partenerul PD, ambele formatiuni continuand proiectul construirii unei forte politice de dreapta.

La 1 ianuarie 2007, Romania este primita in Uniunea Europeana. Succesul este al intregii tari si al tuturor Guvernelor de dupa Revolutie. Trebuie amintit ca primele demersuri pentru aderarea Romaniei la UE au fost intreprinse in timpul Guvernului Roman.

Dupa depasirea momentului aderarii, pentru care tara trebuia sa prezinte un Guvern stabil, Calin Popescu Tariceanu si PNL au inceput actiunea de eliminare a P.D. de la guvernare.

La 26 martie 2007, Prim Ministrul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va restructura Guvernul. In fapt, a procedat la reorganizarea Guvernului prin Ordonanta de Urgenta.

La 3 aprilie 2007, Parlamentul a investit Guvernul Tariceanu II format doar din P.N.L. si U.D.M.R. Investirea nu este legala deoarece Guvernul aplica Programul de Guvernare al Guvernului anterior dar pe o alta structura de ministere, care nu se regaseste in Programul de Guvernare. Schimbarea Programului de Guvernare ar fi presupus ca Presedintele Romaniei sa il investeasca pe Calin Popescu Tariceanu sau pe altcineva cu formarea noului Guvern cu un alt Program de Guvernare. Parlamentarii P.D. si P.L.D. au absentat la votul de investire a Guvenului, deoarece nu au vrut sa gireze un executiv ilegitim.

La 19 aprilie 2007, cu o majoritate de 322 de voturi impotriva a 108 voturi, Parlamentul Romaniei a decis suspendarea Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in pofida avizului negativ dat de Curtea Constitutionala.

Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei a avut loc la 19 mai 2007. Demiterea Presedintelui Traian Basescu a fost respinsa de 74,48 % din electoratul care s-a prezentat la urne.

Alegerile pentru Parlamentul European din toamna anului 2007 au fost castigate de PD cu un scor de 28,81 %, in timp ce PLD, aflat la prima sa confruntare electorala castiga, dupa doar noua luni de existenta, un procent de 8%.

La 5 decembrie 2007, Colegiul Director National al P.D. a aprobat propunerea de fuziune prin absorbtie a P.L.D. la P.D. Decizia a fost validata de Conventia Nationala Extraordinara din 15 decembrie 2007. Denumirea partidului a fost schimbata: Partidul Democrat Liberal. Prin fuziunea dintre PD si PLD s-a realizat proiectul politic inceput in anul 2003 de Traian Basescu si Theodor Stolojan, de creare a celui mai puternic partid de centru-dreapta din Romania.

Dupa multi ani de tergiversari in Parlament, la 13 martie 2008 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Trasarea colegiilor de deputati si de senatori s-a savarsit de catre reprezentantii partidelor aflate la putere (P.N.L. si P.S.D.) in functie de fieful electoral al personalitatilor dansilor. Aceasta trasare a colegiilor cu forfecuta a permis celor doua partide obtinerea unui numar relativ mai mare de voturi dar, cum era de asteptat, castigarea unui numar mai mic de mandate; pentru ca, oricate localitati se adauga la un colegiu, mandateaza tot un singur deputat. Desigur, amputarea fiefurilor P.D.L. a cauzat Partidului Democrat Liberal pierderea unui numar de mandate

Alegerile locale din 1 iunie 2008 au statuat Partidul Democrat Liberal drept cea mai puternica formatiune politica din Romania. PDL a obtinut cel mai mare numar de voturi, instaland 14 Presedinti de Consilii Judetene si 29 de Primari de municipii.

La Conferinta Anuala a Partidului Democrat Liberal din 12 septembrie 2008, Prim-Vicepresedintele Theodor Stolojan a prezentat proiectul de Program de Guvernare al Partidului Democrat Liberal.

Castigand alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, P.D.L. a trimis in legislativ 115 deputati si 51 de senatori, revenindu-i misiunea de a forma alianta de guvernare.

P.N.L. a conditionat participarea la guvernare de atribuirea functiei de Prim Ministru, pretentie neacceptata de P.D.L."


Este clar dupa ce citesti aceste date, chiar daca stim ca sunt cosmetizate pentru prezentarea catre public, faptul ca PD-L s-a opus de la inceput cameleonului intruchipat de Ion Iliescu si "gruparea" sa. Este la fel de clar ca manevra aceasta de formare a USL a aparut ca urmare a disperarii firesti cu care romanii isi doresc o noua formatiune. Si mai este clar un lucru: atata vreme cat o noua formatiune nu exista, PD-L ramane in continuare singura optiune posibila.

In mod ciudat, si Iliescu si urmasii sai, stiu sa ii aduca pe romani in fata unei dileme: "noi sau ei?", ascunzandu-si cameleonic, (din nou ciudat nu) la vedere, pacatele, raul ce l-au produs si anti-romanismul profund care ii anima. USL este acelasi cameleon ce in 1989 a pus stapanire pe Romania. In natura, cameleonul este o raritate ce trebuie protejata. In politica este un rau ce trebuie extirpat. Precum extirpat va fi si USL din politica romaneasca de catre entitatea pe care au dispretuit-o si sfidat-o timp de mai bine de 20 de ani: poporul roman!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: