site stats

joi, 12 mai 2011

EFECTUL DE DOMINO: USL vs. ROMANIA (II)



Acest reportaj mi-a dat ideea de a scormoni si de a prezenta datele asa cum sunt ele. De ce as face asta? ei bine, de ce nu?!! Una dintre "placile" folosite de USL pana la abuz este incompetenta si iresponsabilitatea actualei guvernari... Si asta desi nu demult a fost facut anuntul oficial ca am iesit din recesiune. Nu din criza. Din recesiune. Asta presupune ca a fost stopata prabusirea economiei. Asadar cine are dreptate?

Nu ma mira faptul ca toate problemele Romaniei sunt aruncate in ograda actualei puteri. Pana la urma acesta este un lucru normal. Din oricare parte ar fi venit problemele acestea trebuiesc a fi rezolvate. Este insa interesant de stiut originea problemelor pentru ca pe viitor sa evitam crearea unor probleme similare.

Ce m-a mirat din capul locului este faptul ca se cunosteau atatea date cu privire la locuri despre care noi nici macar nu stiam ca exista pe harta. Asta m-a facut sa ma intreb de ce pune ProTv asemenea lucruri pe taraba.

Ca doar Sarbu, bulibasa generatiei "pro" era in preajma lui Ion Iliescu la in cladirea fostului CC al PCR in decembrie 1989. De aceea nu puteam crede ca tupeul mediei controlate de USL sa mearga pana intr-acolo incat sa aduca la suprafata lucruri ce ar putea aduce prejudicii imaginii vechiului-nou partid...

Asa ca am ales sa cercetez in ceea ce pot descoperi pe Internet despre afcerile in cauza. Si am sa le iau pe rand, ceea ce inseamna ca voi incepe cu datoria Irakului.

Din capul locului se impune intrebarea: de ce nu s-a facut nimic PANA in 2005? reportajul ProTv spune clar si raspicat ca Romania nu a fost implkicata in reconstructia Irakului... Si totusi acest lucru nu este adevarat! Se pare ca negocierile pentru implicarea Romaniei in reconstructia Irakului au inceput sub guvernnarea... PSD!

De aici incolo voi cita de pe site-ul Hotnews, un articol "fierbinte" la acea data de 5 noiembrie 2005... Iata deci un articol foarte aproape de evenimente...

"Asa cum, in exclusivitate, publicatiile Trustului GAZETA au demonstrat, programul "Petrol contra hrana" derulat de ONU a reprezentat pentru mai multe societati romanesti o reala sursa de imbogatire.

Mai mult, unele dintre societatile care figureaza pe lista ONU drept beneficiare ale acestui program sunt suspectate ca ar fi dat diverse sume (spaga) unor demnitari irakieni sau intermediari pentru a prinde un contract in Irak.

Dupa finalizarea programului "Petrol contra hrana", pasul imediar urmator a fost "Reconstructia Irakului", un alt tort din care s-au infruptat, preferential, unele societati romanesti.

Cap de lista si la acest capitol a fost tot o societate membra a grupului Rompetrol, patronat de Dinu Patriciu. Societatea liberalului participa si in prezent la acest program, in tandem cu societatea cu capital american, Bechtel, fiind vorba despre niste lucrari la aeroportul din Bagdad.

Practic, Rominserv, societate de mentenanta a Rompetrol a fost subcontractata de Bechtel. Firul evenimentelor derulate sub guvernul PSD, considerat "nasul" Bechtel in Romania, tradeaza veriga dintre Rompetrol si Bechtel reprezentata de Adrian Nastase in tandem cu Mihai Tanasescu.

Mai mult, in schimbul mai multor contracte acordate unor societati romanesti in programul "Reconstructia Irakului", Adrian Nastase a renuntat la datoriile istorice ale statului irakian fata de Romania.

Dupa esecul in participarea la Reconstructia Balcanilor - in urma razboiului din spatiul ex-iugoslav - unde Romania nu a reusit absorbtia unei parti din cele 2,4 miliarde de euro acordate la conferinta donatorilor de la Bruxelles (martie 2000) pentru implementarea Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, "aventura irakiana", de aceasta data in afaceri si nu in domeniul militar, s-a dovedit a mai reusita. Contractele pentru reconstructia Irakului vizau sistemele de electricitate, de apa si canalizare si pe cele de comunicatii, infrastructura de transporturi, serviciile publice si cladirile publice. La acestea s-au adaugat si echipamentele pentru armata, justitie si securitate.

Imediat dupa lansarea programului "Reconstructia Irakului" cel mai mare antreprenor din Irak a fost Bechel, societate comerciala americana specializata pe constructii, al carui contract pentru infrastructura a fost estimat la aproximativ un miliard de dolari.

Autoritatile romane au transmis administratiei americane, in primavara anului 2003, o lista cu 30 de societati propuse pentru a participa la procesul de reconstructie a Irakului. Lista a fost inmanata la Washington secretarului adjunct al Trezoreriei americane, John Taylor, de fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu.

Era vorba despre societati din diverse domenii de activitate, printre care si Rompetrol, societate patronata de liderul liberal Dinu Patriciu.

Potrivit declaratiilor oferite de oficiali la acea vreme, cele 30 de societati au fost selectate, in principal, pe baza experientei acumulate in domeniul de activitate si a capacitatii lor de a realiza proiectele de constructii care vor fi aplicate in Irak.

La putina vreme insa, lista cu societatile "selectate" pentru a fi eligibile (de catre Guvernul Nastase) programului se subtiaza, autoritatile vorbind de aceasta data nu despre 30 de societati ci despre 18.

Astfel, Ion Popa, fostul consilier pe probleme economice al premierului Adrian Nastase declara, fara sa ofere alte explicatii, ca doar optsprezece firme romanesti vor participa la reconstructia Irakului. "Firmele romanesti isi pastreaza in continuare, dupa parerea mea, sanse mari de a participa la acest proces. Unele dintre cele 18 firme deja au inceput afacerile in Irak.

Altele sunt in faze avansate de negociere cu marii antreprenori americani ai reconstructiei irakiene, multinationalele Bechtel, Halliburton si Washington Group International", a spus Ion Popa. Mai mult, Popa anunta cu surle si trambite ca doua societati au reusit sa incheie deja contracte cu Irakul.

Era vorba despre Electroputere Craiova care a vandut motoare electrice in august 2003 intr-un contract de 95 milioane de dolari si Tehnoforest, care are semnat un contract pentru livrare de material lemnos pentru constructia de banci scolare, in valoare de 18 milioane de dolari.

La acea vreme, Ionut Popescu, declara in calitate de analist economic ca sansa societatilor romanesti de a prinde un contract in Irak "depinde si de cat de dragi le vom fi americanilor". Intrucat contractele directe incheiate de societatile romanesti se lasau indelung asteptate, a fost necesara interventia premierului de la acea vreme. Adrian Nastase.

Asa se face ca unele dintre societati, cu sustinere se pare si la nivel inalt, au"reusit sa-si rotunjeasca veniturile participand la programul "Reconstructia Irakului" in calitate de subcontractori.

Astfel, Nastase declara in martie 2004& "Ne propunem sa participam atat la licitatiile pentru subcontracte, dar si in cadrul proiectelor coordonate de Banca Mondiala si Natiunile Unite.

Domeniile in care companiile romanesti intentioneaza sa se implice sunt& infrastructura, constructiile civile, extractia si exploatarea petrolului si sectorul energetic".

"Spune-mi ce faci pentru Bechtel, ca sa-si spun ce face Bechtel pentru tine"

Companiile Btchtel, Washington Group sau Parsons, au fost, asa cum am aratat, prim-contractori intr-o prima faza de reconstructie a Irakului. Prim-contractorii au avut liberatea de a-si alege firmele cu care au dorit sa lucreze (subcontractori).

In desemnarea subcontractorilor, prim contractorii au luat in calcul o serie de factori precum pret, experienta, capacitate si chiar familiaritate cu tara respectiva.

Potrivit informatiilor noastre, in acea perioada, la nivel guvernamental s-a decis infiintarea unei comisii speciale care sa urmareasca permanent "evolutia licitatiilor si participarea firmelor romanesti la aceste contracte". La vremea respectiva, Executivul a promovat o lista de companii capabile sa participe la viitorul proces de reconstructie a Irakului.

Pe langa acest fenomen pe care l-am putea numi ingerinta Guvernului in procedeul de desemnare a subcontractorilor, la "alegerea" unor societati romanesti au concurat si alti doi factori- politica externa de aprobare si sustinere cu forte militare (pentru mentinerea pacii) a promovata de Executiv fata de razboiul din Irak, dar si o deschiedere fata de unele societati romanesti. Un rol "cheie" in acest ultim factor mentionat l-a avut contractul dintre Guvern si compania americana Bechtel.

Peste 2 miliarde de dolari, date uitarii, prin "compensare"

"Acum (prin participarea la reconstructia Irakului) avem sansa de a ne recupera o parte din datoria irakiana", estimata la peste doua miliarde de dolari, subliniau oficialitatile romane, in cadrul mai multor interventii.

"Macar prin munca (afaceri), daca altfel nu se poate", lucru subliniat si de premierul Adrian Nastase, in ianuarie 2004, cand afirma ca, prin participarea la reconstructie, trebuie gasita o modalitate de compensare a datoriilor pe care aceasta tara le are fata de Romania, intrucat "este clar ca Irakul nu poate suporta acest efort".

Desigur, "felia" Romaniei din "tortul" reconstructiei Irakului nu a fost primita doar prin "eforturi diplomatice".

Un indiciu in acest sens consta si in faptul ca "tonul" in reconstructia Irakului l-a dat o societate membra a Grupului Rompetrol, Rominserv care participa in Bagdad alaturi de aceeasi companie care a castigat proiectul de realizare a autostrazii Brasov-Oradea-Bors.

In baza acestui acord, mijlocit si de fostul Guvern al Romaniei odata cu semnarea controversatului contract cu compania Bechtel pentru realizarea autostrazii Brasov-Bors, Rompetrol a produs echipamente pentru Aeroportul din Bagdad.

Astfel, Rominserv, companie de servicii industriale si mentenanta apartinand grupului Rompetrol, a primit din partea firmei americane Bechtel o comanda pentru furnizarea unui sistem de monitorizare si control al distributiei de energie electrica pentru Aeroportul International din Bagdad.

De asemenea, compania a furnizat asistenta tehnica pentru instalarea acestui sistem. Oficialii companiei au refuzat in repetate randuri sa precizeze valoarea contractului, sustinand ca aceste date sunt confidentiale.

Pe de alta parte, ar fi de subliniat faptul ca derularea evenimentelor indica faptul ca un rol decisiv in desemnarea Rominserv drept subcontractor al Bechtel in Irak l-a avut, cel mai probabil, si contractul de care a beneficiat societatea americana in valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru constructia autostrazii Brasov-Bors.

Asta in ciuda eforturilor autoritatilor romane de a inlatura orice suspiciune privind inlesnirea unor contracte in Irak, prin "filtrul Bechtel".

"Pur si simplu noi i-am ales (compania Bechtel, n.r.), pentru ca sunt cea mai mare firma la nivel mondial, care se ocupa de constructia de autostrazi si am considerat ca pot sa realizeze acest proiect. Daca se va intampla sa primeasca vreun contract sau mai multe in Irak si pot sa ne ajute, vom fi absolut dispusi sa lucram cu ei", a precizat seful Executivului."

Sursa: Hotnews, 5 noiembrie 2005

Ca si post scriptum as atrage atentia asupra a doua lucruri:

1. Numele Presedintelui Basescu NU este mentionat in acest articol.
2. Desi reportajul de mai sus acuza administratia actuala in 2005 ministrii responsabili ar fi fost:

1. Calin Popescu-Tariceanu - prim ministru (PNL)
2, George Copos / Bogdan Pascu - Ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniile mediului de afaceri și întreprinderilor mici și mijlocii (ambii din PUR, actualmente PC)
3. Ionut Popescu / Sebastian Vladescu - Ministrul finantelor (ambii PNL)
4. Mihai Razvan Ungureanu - Ministru de externe (PNL)

Lor le revenea sarcina studierii datelor privitoare la datoria Irakului. Aceste NU erau atributiile Presedintelui. Si daca asa stau lucrurile, dintr-o data avem o cu totul alta imagine despre "competenta" USL... Aceeasi cu care ne-a obisnuit din 1989 incoace!!! Si cu acelasi tupeu nemarginit ne spun ca nu ei sunt de vina!!!

Vedeti... De fiecare data cand te avanti sa scormonesti in gunoaiele aruncate de media ce deserveste opozitia descoperi jumatati de adevar, minciuni, sau minciuna amestecata inmod profesionist cu adevarul... Acesta este USL. Nu s-a schimbat deloc din 1989 incoace. Si am certitudinea ca nici nu se vor schimba vreodata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: