site stats

joi, 10 martie 2011

PRAGMATISM SI EFICIENTA









Unii dintre noi stiu cu cine are Romania de a face din 1989 incoace si au o idee despre dimensiunea monstruoasa a cancerului care s-a instalat atunci. La sfarsitul anilor `70 din veacul trecut o mana de oameni a pus la cale rasturnarea lui Ceausescu. Dar nu pentru a le face un bine romanilor ci pentru ca interese straine se imbinau in mod fericit si eficient cu interesele lor personale.

Oamenii alearga instinctiv dupa putere spune o prietena. Indraznesc sa o contrazic. Unii o fac si in mod rational, programat si planificat. Insa nivelul de constiinta dicteaza motivatia. intotdeauna. De aceea atunci cand vine vorba de motivatia celor ce au condus lovitura de stat din 1989 nu are nici o legatura cu dorinta de mai bine pentru romani ca popor.

Ma indoiesc serios ca poate exista un nivel ridicat de constiinta atunci cand esti ateu, chiar daca adopti unele reguli. Se poate observa extrem de usor unde au dus ideile ateiste precum si fanatismul religios in ultimul secol... Au aparut un Hitler. Si un Stalin. In Romania, un Ceausescu. Si, desi nu credeam asta atunci, s-a dovedit ca exista si lucruri mai nocive decat undictator originar din Scornicestiul Olteniei...

Astazi, se da o batalie intre doua tabere. Si se gasesc suficienti care sa spuna ca nu exista deosebiri esentiale intre ele. Imi permit sa ii contrazic, avand in vedere faptul ca cei situati in tabara USL, care s-au reunit dupa 20 de ani ca sa ne confirme in mod nerusinat ca ei de fapt au fost mana in mana inca de la inceput, din 1989, au mainile patate de sange romanesc, si sunt initiatorii unui sistem cu care, cel putin aparent PD-L si administratia Basescu se afla in razboi.

In timp, din pragmatism si pentru ca trebuie sa existe o eficienta in actiuni am inteles ca, in lipsa unei alternative noi, PD-L este optiunea logica pentru moment. Imi place modelul de gandire al americanilor: "dusmanul dusmanului meu imi este prieten".

Cel mai mare pericol pentru Romania in acest moment il reprezinta revenirea la putere a PSD. Ar insemna o reintoarcere la momentul 2004, sau, si mai grav, la momentul 1989. Pentru mine personal este lipsit de logica sa lupt impotriva ambelor tabere, asa cum unii, fara o analiza profunda a consecintelor unei astfel de actiuni, o sustin, din mai multe motive.

Inainte de toate, romanii au de luptat cu indivizi antrenati in manipularea masei de manevra, cu experienta a zeci de ani de practica, pe cuprinsul intregului mapamond. Mai apoi pentru ca din lupta celor doua tabere, PD-L si USL cineva va trebui sa iasa invingator.

Cand Romania are probleme de ordinul a catorva sute de milioane de dolari la buget sau a 80 de miliarde datorie externa, imi pot doar inchipui ce putere are un om cu avere de cateva miliarde sau zeci de miliarde de dolari, o avere dobandita in conditii extrem de suspecte, si care, din acest motiv va fi protejata cu orice pret...

Mai apoi, matematica simpla spune ca exista, ca numar, mai multi inamici dovediti in USL decat potentiali in PD-L. Repet, nu exista politicieni imaculati. Nu cred in acest lucru. Chiar si vesticii se plang de ai lor... Din acest punct de vedere se poate doar minimiza efectul nociv printr-un control serios dat de legislatie si impunerea legilor. Forta coercitiva a statului poate duce si la progres si civilizatie, nu doar la totalitarism si pauperizarea populatiei in favoarea catorva...

Sunt departe de a fi un fanatic sustinator al cuiva. Insa de mai bine de 20 de ani sunt inversunat in ceea ce priveste disparitia de pe scena jucatorilor importanti a acelora care au acces la putere in 1989. Din punctul; meu de vedere acesta este primul pas care trebuie facut. Si de aceea am ales, in mod constient, sa sustin administratia Basescu si PD-L in detrimentul USL.

Fac acest lucru din pragmatism si pentru ca in toate, asa cum de multe ori am afirmat trebuie sa existe planificare. Si este absolutamente absurd din punctul meu de vedere, sa consumi energie inutil cand poti eficientiza rezultatul actiunilor. Aparitia unei noi alternative ar trebui sa fie iminenta. Dar aceasta noua alternativa, pentru a fi puternica, trebuie sa se bazeze pe unitate si disciplina. Nu poti pleca la razboi cu o armata dezorganizata. Trebuie sa existe coordonare si executie. Ierarhii stabilite in functie de aptitudini si nu de dorintele personale, pentru ca in Romania "tot romanul vrea sa fie sef".

Daca va reusi cineva sa solidifice o astfel de structura va avea sorti de izbanda. momentuyl este prielnic. Vorbesc despre asta de mai bine de mai bine de un an. S-a cristalizat abia acum cateva luni. Descopar ca ideile iesite de aici fie ca le au si altii fie ca le-au imbratisat cei care au avut acces la ele. Pentru mine este un lucru imbucurator. Ramane de vazut daca romanii vor avea curajul de a trece din spatiul virtual ca sa actioneze in lumea reala, dispusi a face orice sacrificiu este necesar pentru binele general.

Suntem un popor tanar, desi avem o istorie milenara. Suntem un popor tanar, cu un suflet gregar, pentru ca avem unitate teritoriala de nici o suta de ani. Este momentul sa trecem la nivelul urmator. Si asta depinde numai si numai de noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: