site stats

vineri, 15 ianuarie 2010

SUNT NOROCOS (preluare)


Sint norocos. Pe bune. M-am nascut Roman. De cite ori trec pe linga un steag, ma emotionez. De cite ori vad presedintele preaiubit al poporului, lacrimez. De cite ori vad filmari de la parlament, ma apuca euforia.
Oare de ce?
Haideti sa vedem, ce inseamna norocul de-a te naste Roman, de-a apartine acestei natii milenare.
***
Pai, in primul rind, trebuie sa constientizam ca apartinem poporului cu cea mai originala geneza de pe glob. Toti oamenii se zice ca se trag din Adam si Eva. Ei bine, noi sintem mai cu mot. Ne tragem din Decebal si Traian. Se pare ca pina si geneza noastra era in concordanta cu drepturile homosexualilor.
Sint multe de zis despre originalitatea aceasta care ne caracterizeaza, si manifestarile ei, in decursul istoriei.

Deci. Sa nu pierd vremea cu prostii.
Ne nastem. Avem norocul sa observam din primul moment minunile medicinei locale, prin faptul ca riscul de imbolnavire e foarte serios, din cauza lipsei curateniei. Insa nici un bai aici, romanul devine mai rezistent din aceasta cauza. Esti norocos. Nu e nevoie de tratamente pentru stimularea imunitatii. Scapi sau nu. Atit.

Ajungi la gradinita. Mai corect ar fi sa spui "o gradinita", cu minuscule. La Gradinitele adevarate merg doar copii de smecheri. La varsta aceea nu stii inca ce sint smecherii, insa o data cu educatia, vine si socializarea, moment in care incepi sa inveti ca unii sint mai egali decit altii. Sau mai bine spus, devin. Chiar si de la varsta aia inveti ca e bine sa fii docil, caci altfel cineva in mod sigur te va piri educatoarei. Delatiunea e ceva ce e comun natiei. Esti norocos. Ti sa inoculat drumul romanului.

Faci o scoala. Descoperi repede ca unele sint doar pentru cei favorizati de pozitia parintilor. Poti fi premiant. Dar nu poti fi premiant SI popular. Pur si simplu banii parintilor nu iti pot asigura SI notele, SI distractia. Realizezi rapid ca munca e pentru prosti, iar idolii acestei tari nu muncesc. Fura. Esti norocos. Observi rapid cum e cu numarul de clase obligatorii.

Incepi o facultate. Realizezi rapid cum e cu spagi, mite si drepturi profesorale. Daca vrei sa ai si viata in timpul scolii. Si inveti clar ca o data cu diploma, incepe viata. Adica incepe cautarea de posturi de vanzator la butic. De curier. De agent comercial. De palmas, in general. Si, evident, in alt domeniu in care ai pregatirea. Esti norocos. Ai avut ocazia sa faci carte. Chiar daca nu te-ai tinut de ea.

Reusesti sa treci prin minunatele hatisuri ale vietii de student cu succes, fara un numar prea mare de ani bisati din lipsa de simpatie a profilor, sau lipsa de chef de carte. Si reusesti o mare lovitura, te angajezi. Agent comercial, sa zicem. Se promite marea cu sarea, realizari glorioase. Si undeva, incetosat, in josul paginilor, observi un "Dar...".

Esti nou in munca, nu il bagi in seama. Si incepi. Pui suflet, realizezi diverse obiective. Descoperi insa ca la recompensarea lor contractul de munca a lasat foarte mult loc pentru acel "Dar...", in speta, problema fiind asa. NU poti vedea de munca SI de acte. Deci, nexam recompensa.

Se doresc de la tine doar realizari maxime si pretentii minime. Mai descoperi ca realizarile tale sint interesante cit nu pun in pericol sefii si dau bine in rapoartele lor, ca realizari proprii. O suma de deziluzii. Si ai intrat in viata. Esti norocos. Poti incerca mai multe variante, nu ca cei ce o duc bine, si ramin doar la una.


Esti tinar. Crezi in ce spun oamenii, in demagogii. In vorbe inaltatoare. Si descoperi repede ca de fapt totul e facut sa iti ia banii, in toate modurile posibile. Taxe, impozite, dari si amenzi. Te enervezi. Te imbolnavesti. Si descoperi rapid unde s-au dus taxele tale. Adica pe apa sambetei. Caci oriunde vei avea nevoie de statul Roman, vei avea de platit. Din buzunar. Ca doar taxele au mers la Stat, NU la angajatii sai. Esti norocos. Ai ocazia sa vezi cum poti contribui la bunastarea altora.

Te maturizezi. Partenerul de viata te paraseste in favoarea unei persoane care "a stiut sa se descurce", "pe care o duce capul", "care are scoala vietii". Esti norocos. Nu mai ai de te intretinut decit pe tine. In ziua de azi nu se mai fac copii. Doar accidente sexuale.

Te pensionezi. La vremurile astea, e o intimplare tardiva. De ciuda te enervezi, faci infarct la vederea pensiei, sau in asteptarea ei. Si mori. Esti norocos. Nu te-ai chinuit.
***
Spuneti si voi. NU SINTEM NOROCOSI? Pai si atunci de ce sa nu fim mandri de ceea ce sintem? Caci doar si viermii numesc rahatul "casa".

(preluare de pe "Mahmur Intre Fantome")

Un comentariu:

  1. romania...ah, pamant al controverselor si al paradoxurilor de tot felul...

    RăspundețiȘtergere

Eu cred ca: