Foto:
Alexandru Pantea (dreapta jos), alaturi de alti procurori cursanti si de profesorii lor, dupa o sedinta de tragere cu arma in poligonul scolii Securitatii de la Bran
Pentru ca sunt in contact cu multi oameni ce gandesc ca si mine schimbul de informatii aduce mereu si mereu surprize. Adesea ceea ce parea a fi dosr o speculatie de a mea sau doar o posibilitate teoretica Devine un adevar cumplit.
Am afirmat adesea ca Ion Iliescu si ceea ce astazi numim USL au oameni infiltrati la toate nivele vietii economice politice si sociale, paralizand astfel dezvoltarea naturala a unei societati democratice, chiar si atunci cand exista vointa politica precum o dovedesc astazi Presedintele Traian Basescu si PDL.
M-am intrebat mereu cum pot fi cumparati sau santajati pe viata indivizi ce deja in mod vizibil au devenit anacronici... M-am intrebat cum de mereu sunt subminate initiativele actualei guvernari atat din interior cat si din exterior... Este deja vizibil cum, in ciuda vointei politice si a interesului Romaniei, in justitie continua sa existe dosare nerezolvate si infractori scapati. Am afirmat mereu ca este vorba de oameni infiltrati de USL-ul lui Ion Iliescu, dar era doar intuitia mea, mecanismul prin care sunt tinuti sub control cei care ar trebui sa puna justitia in miscare fiindu-mi necunoscut... Pana astazi.
Am gasit acest articol pe site-ul "Romania Libera", urmare a recomandarii unui roman, care, scormoneste si el mereu in cautarea dovezilor. Astfel am descoperit articolul de mai jos pe care il preiau in totalitate. Stiu ca articolele blogului sunt traduse in cel putin doua limbi, si sper ca mesajul sa ajunga acolo unde trebuie...
MAGISTRATII SECURISTI FORMATI LA SCOALA DE LA BRAN
Alexandru Pantea, un fost procuror comunist, dezvaluie
Inainte de 1989, nici un procuror nu ajungea sef daca nu era instruit special la scoala Securitatii de la Bran, dezvaluie ex-procurorul Alexandru Pantea intr-un amplu interviu pe care il publicam incepand de astazi in "Romania libera". La scoala Securitatii de la Bran, tinerii procurori erau invatati sa fabrice probe, sa santajeze, sa aresteze, sa ancheteze, sa admita torturarea si exterminarea oponentilor regimului comunist. Metodele preferate de Securitate si predate la scoala de la Bran erau "Radu" (iradierea), "Pasarici" (internarea la spitalul de nebuni si folosirea drogurilor) si "Stanica" – model de tortura practicat de tortionarul cu acelasi nume. Lectiile erau predate de generali de Securitate si Militie, precum si de procurori de la Procuratura Generala a Romaniei. Procurorii instruiti la Bran primeau ordinele Securitatii prin ofiterii de legatura care le erau repartizati imediat dupa absolvirea scolii. Arestau la ordin, eliberau la ordin, in functie de interesele Securitatii. Pantea sustine ca, dupa 1989, in functiile de conducere ale procuraturilor au ajuns tot absolventi ai scolii de la Bran. El da si exemple in acest sens. Pentru a se realiza cu adevarat reformarea Justitiei, ar trebui publicate numele tuturor absolventilor scolii de la Bran, sustine Pantea. Acum, aceasta scoala, cu tot cu arhivele ei, este a Serviciului Roman de Informatii. "Romania libera" a solicitat de la SRI numele absolventilor scolii de la Bran, dar purtatorul de cuvant al institutiei, Marius Bercaru, ne-a transmis ca "SRI nu da astfel de informatii".
Scoala securitatii de la Bran a pregatit pe banda rulanta magistrati – procurori si judecatori – pentru a aresta, ancheta si condamna chiar la moarte, la ordinele Consiliului Securitatii Statului si ale Partidul Comunist Roman (PCR). Tenebrele acestei "scoli" si modul in care absolventii au fost obligati sa execute ordinele Securitatii si ale PCR sunt relatate in exclusivitate pentru "Romania libera" de catre Alexandru Pantea, fost procuror si in acelasi timp ofiter acoperit al Securitatii. "Este momentul sa vorbesc despre atrocitatile sistemului comunisto-securist pentru ca nimeni dintre procurori nu a facut-o pana acum. Unii dintre fostii mei colegi ar putea spune ca sunt tradator pentru ca mi-am incalcat juramantul facut la intrarea in acea scoala, numai ca eu atunci nu am stiut ce ma asteapta, apoi n-am putut iesi din sistem de frica. Acum este timpul ca tinerii sa stie ce s-a intamplat cu adevarat, cum erau distruse destine doar la comanda unor activisti PCR si securisti", si-a justificat Pantea demersul.
SRI nu dezvaluie numele magistratilor scoliti la Bran
Pana acum nu au aparut dezvaluiri concrete despre faptul ca multi magistrati au fost instruiti la scolile Securitatii sa ucida, sa aresteze, sa tortureze. Fostul procuror-ofiter acoperit Alexandru Pantea sparge gheata si aduce in fata opiniei publice probe – fotografii, nume de procurori si de profesori – despre existenta scolii speciale de la Bran a Securitatii, unde procurorii faceau instructie pentru exterminarea criticilor sistemului comunist.
Dezvaluirile lui Pantea sunt importante deoarece amanuntele pe care le ofera opiniei publice pot fi verificate, daca puterea politica doreste cu adevarat. Numele tuturor magistratilor care au terminat scolile Securitatii pot fi gasite in arhivele acestor scoli, aflate si astazi sub controlul SRI. De asemenea, aceste amanunte au fost inserate si in dosarele profesionale ale magistratilor, pastrate pana in urma cu o luna de catre Parchetul General, iar acum, de Consiliul Superior al Magistraturii. Presedintele Traian Basescu a afirmat de curand ca 25% dintre magistrati sunt fosti colaboratori ai Securitatii. CSM si Asociatia Magistratilor au criticat dur afirmatiile lui Basescu.
"Romania libera" a cerut de la SRI numele procurorilor si judecatorilor care au fost instruiti la scolile Securitatii, dar purtatorul de cuvant al institutiei, Marius Bercaru, ne-a transmis ca "SRI nu da astfel de informatii". Bercaru ne-a precizat ca, in prezent, la scoala de la Bran sunt instruiti doar ofiterii SRI.
Calaii, promovati dupa 1989
Pregatirea de la Bran era atat de conspirata incat membrii aceleiasi grupe de pregatire nu se cunosteau intre ei si le era interzis sa lege prietenii. Principalele metode de tortura predate au fost cele practicate de celebrul colonel tortionar Tudor Stanica, cunoscut pana acum doar ca a condus ancheta in cazul disidentului Gheorghe Ursu, ucis in batai in arestul preventiv. Procurorii folositi de Stanica in dosarul "Ursu" au fost Alexandru Tuculeanu si Ilie Piciorus.
Dupa 1989 procurorii Piciorus si Tuculeanu au facut parte din structurile de conducere ale Parchetului General, iar Piciorus a fost ascuns inclusiv in structurile Consiliului Superior al Magistraturii, forul suprem care supravegheaza infaptuirea corecta a Justitiei. si nu numai ei au fost promovati dupa 1989, ci toti procurorii instruiti la scolile Securitatii si ale PCR, dupa cum ne-a dezvaluit Alexandru Pantea.
Instruiti sa-i santajeze pe judecatori si avocati
» Cum ati fost recrutat pentru scoala de la Bran?
Alexandru Pantea: Am fost numit procuror dupa ce am terminat Facultatea de Drept in 1970 prin ordin al Ministerului Invatamantului. Prin 1973, cand eram la Procuratura din Alexandria, am fost notificat sa merg la perfectionare. Abia cand am ajuns la scoala de la Bran am aflat ca este a Securitatii si ca vom fi instruiti nu numai de catre procurori, ci si de catre generali de Securitate si Militie. seful scolii era colonelul de Securitate Meclu (recuperat dupa 1990 de SRI – n.red). Ne-au spus ca dupa ce vom face aceasta scoala vom avea o calificare deosebita, sarcini deosebite si vom fi avuti in vedere la promovare in Procuratura. Aveam 25 de ani si nu stiam ce ma asteapta.
» Sa intelegem ca toti sefii din Procuratura erau absolventi ai scolilor Securitatii?
Da, si in plus trebuia sa aiba si scoala PCR "stefan Gheorghiu". Nimeni nu ajungea sef in Procuratura daca nu era colaborator al Securitatii si pregatit special de aceasta institutie si de PCR. Procurorul era suveran pe dosarul penal si, daca nu era omul de incredere al Securitatii, nu putea ajunge sef. seful Procuraturii era cel care repartiza dosarele penale catre procurorii simpli si care hotara ce se intampla cu ele. Dosarele sensibile erau instrumentate numai de catre procurorii pregatiti special de Securitate. Procurorii erau mai importanti decat militienii, pentru ca militienii primeau ordinele de la procurori. Ma mir ca pana acum nu au fost facute publice aceste informatii pentru a se realiza cu adevarat reformarea Justitiei. Normal ar fi sa se publice numele tuturor procurorilor care au urmat scolile Securitatii. Aceste informatii sunt trecute cu siguranta in dosarele profesionale ale procurorilor. Acum aceste dosare sunt in custodia CSM. Daca s-ar face publice aceste informatii, nu s-ar mai practica santajarea procurorilor, care probabil si acum primesc ordine de la serviciile secrete, asa cum primeam si eu cand eram procuror.
» De la cine primeau procurorii ordine in dosarele sensibile?
Primeau ordinele de la ofiterul lor de legatura de la Securitate, care, la randul sau, le primea de la PCR, de obicei de la primul secretar, dar noi, procurorii, nu stiam exact de la ce activist venea ordinul. Daca ordinul nu era executat, atunci intervenea direct activistul de partid care raspundea de Justitie. La Bran am fost instruiti si cum sa-i santajam pe judecatorii care nu erau receptivi la ordinele Securitatii si ale PCR. Mai luau si ei un cadou si noi trebuia sa-i santajam cu asta. De asemenea, eram instruiti sa-i santajam pe avocati. Avocatii erau cei mai vulnerabili: puteau fi oricand arestati prin inscenari.
Anchete cu droguri si tortura
»Ce insemna, concret, pregatirea speciala de la Bran?
La Bran am facut absolut totul: de la trageri cu arme in poligon pana la simularea de capturare a unor teroristi, in colaborare cu Armata. Ne-au invatat sa folosim aparatele foto, sa instalam tehnica de ascultare in telefoane, in aparate de radio sau de televizor. Se intra in casele oamenilor cu mandat de perchezitie eliberat de procuror, iar noi eram instruiti sa eliberam mandate la cererea Securitatii, chiar fara probe sau cu probe inscenate. Se mai intra in locuinte sub pretextul ca se fac verificari la telefon, radio sau televizor. Am fost instruiti cum se fac anchetele speciale, folosindu-ne de santaj, de substante halucinogene sau de tortura.
»Procurorii administrau substante halucinogene si foloseau tortura?
Nu, nu noi. O faceau ofiterii de Militie si Securitate sau detinutii recidivisti. De fapt, toti ofiterii sefi de la Cercetari Penale erau in realitate ofiteri de Securitate, nu de Militie. Noi, ca procurori anchetatori, eram instruiti sa nu vedem cand un detinut era adus la ancheta in stare de agitatie anormala cauzata de drogurile care i se puneau in cafea sau in ceai. Sau nu observam ca un detinut era adus la ancheta batut. In mod normal, in astfel de cazuri procurorul trebuia sa sesizeze abuzul si sa declanseze cercetari, dar noi eram instruiti sa inchidem ochii.
»Nu aveati mustrari de constiinta ca niste oameni poate nevinovati erau torturati?
Sigur ca aveam mustrari de constiinta, chiar cosmaruri, si nu stiam cum sa fac sa ies din sistem. Imi era frica pentru membrii familiei. Nu aveam nici o sansa daca reactionam.
»Cine va preda aceste cursuri?
Aveam ca profesori procurori din Parchetul General sau ofiteri de Securitate. Metodele principale pe care eram instruiti sa le aplicam erau cele consacrate ale colonelului Tudor Stanica. Ne-au invatat cum sa-i folosim pe recidivisti si cum sa-i pacalim pe infractori sa recunoasca savarsirea infractiunilor cu autori necunoscuti – AN-urile – pentru a inchide aceste dosare, sa nu apara in statisticile pe tara. In complicitate cu ziarul Scanteia, colonelul Tudor Stanica introducea un decret de gratiere care nu era real. Detinutul era chemat la ancheta si i se lasa intamplator ziarul pe masa, apoi se iesea din camera de ancheta. Detinutul citea decretul de gratiere si recunostea fapte chiar daca nu le-a savarsit, crezand ca scapa de pedeapsa. Abia in sala de judecata isi dadea seama ca a fost inselat, dar era prea tarziu.
»Spuneti-ne niste nume de profesori.
L-am mai avut ca profesor si pe procurorul Greblea, care ne-a predat metoda "Ceacanica". Asta insemna, spre exemplu, internarea detinutilor politici la Spitalul de Psihiatrie Bucuresti, la sectorul special "Pasarici", coordonat de profesorul serbanescu. Cei ajunsi aici erau tratati cu substante chimice halucinogene ca scopolamina sau cu droguri. Erau cate 24 intr-o camera, intre care si trei-patru detinuti condamnati pentru crime savarsite cu cruzime. sef de camera era un recidivist care transmitea informatiile mai departe. Cand substantele chimice nu-si faceau efectul se recurgea la bataie, administrata tot de recidivisti. In urma torturilor detinutii politici declarau orice doreau Securitatea si Partidul, iar noi, procurorii, eram pregatiti la Bran sa acceptam aceste probe smulse prin tortura. Ne-au mai predat tehnici de ancheta procurorii Securitatii care erau la Procuratura Generala a Romaniei, ca procurorii Horvat si Parausanu. I-am avut ca profesori si pe multi generali de Securitate carora nu le stiam numele. Il tin minte doar pe ofiterul de contrainformatii Gaie. z
In editia de maine veti putea citi dezvaluirile lui Alexandru Pantea despre metoda de exterminare "Radu" (prin iradiere), preferata de Securitate si PCR.
BIOGRAFIE
Ofiter acoperit pana in 1994, cand a fost arestat
Alexandru Pantea a terminat Facultatea de Drept din Iasi in 1970, apoi a fost procuror stagiar la Procuratura Oradea; a urmat sase luni scoala de ofiteri, apoi scoala de la Bran, unde a invatat tehnicile speciale de ancheta ale Securitatii. si-a dat definitivatul si imediat a fost numit procuror-sef al Sectiei Urmariri Penale de la Procuratura din Alexandria (Teleorman). A avut doi ofiteri principali de legatura, prin care a primit ordinele Securitatii si ale PCR. Dupa ce a arestat o ruda a unui activist local PCR, protejat de Securitate, Pantea a fost sfatuit de procurorul general al Romaniei sa se transfere in alt judet. S-a mutat la Procuratura Salaj. In 1979 a vrut sa aresteze un alt activist local PCR corupt, protejat de Securitate, motiv pentru care, sustine el, a parasit Procuratura. S-a transferat ca jurist la Combinatul Minier Bihor, apoi la Ministerul Minelor, iar pana in ianuarie 1990, la Consiliul Judetean PCR Timis, continuandu-si in paralel si activitatea de ofiter acoperit. Alexandru Pantea sustine ca a fost ofiter acoperit pana in aprilie 1994, cand seful sau, Mihai Branda, ajuns sef de corp de control al serviciului secret al Ministerului de Interne, i-a organizat arestarea pe motiv ca ar pregati... un atentat impotriva presedintelui tarii, Ion Iliescu! A fost dus direct la penitenciar, unde a fost torturat. Sotia sa a fost anuntata ca s-a sinucis. Pantea sustine ca Branda i-ar fi organizat inscenarea pentru a-si asigura propria protectie deoarece fostul procuror-ofiter acoperit incepuse sa povesteasca prea multe despre Branda si despre metodele acestuia de a impune ordinele Securitatii. Potrivit lui Pantea, "seful" sau Branda ar fi impuscat doi iepuri dintr-o lovitura: i-a inchis gura lui Pantea si s-a pus bine pe langa Ion Iliescu, demonstrandu-i acestuia "loialitatea". Pantea a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana de la Strasbourg si a castigat, primind despagubiri de 46.000 de euro. A fost primul proces penal pierdut de statul roman. In prezent, Pantea este avocat.
de Ondine Ghergut
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Eu cred ca: