site stats

duminică, 23 octombrie 2011

PREDICA DE DUMINICA












Ne ingamfam noi oamenii prea adesea. Spunem ca "stim" insa de fapt nu cunoastem mai nimic... Cumva am pierdut din vedere esentialul... Credem ca suntem cel mai important "accident" din Univers, si ca ne este permis orice... Randurile de mai jos, scrise insa de apostolul Pavel, cel care sub numele de Saul i-a prigonit pe primii crestini ba inca a si instigat la uciderea lui Stefan, in scrisoarea intaia catre biserica din Corint...

1Corinteni 2
17. De fapt, Hristos m-a trimis nu sa botez, ci sa propovaduiesc Evanghelia: nu cu intelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos sa fie facuta zadarnica.
18. Fiindca propovaduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii; dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu.
19. Caci este scris: "Voi prapadi intelepciunea celor intelepti si voi nimici priceperea celor priceputi."
20. Unde este inteleptul? Unde este carturarul? Unde este vorbaretul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia?
21. Caci intrucat lumea, cu intelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu in intelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a gasit cu cale sa mantuiasca pe credinciosi prin nebunia propovaduirii crucii.
22. Iudeii, intr-adevar, cer minuni, si grecii cauta intelepciune;
23. dar noi propovaduim pe Hristos cel rastignit, care pentru iudei este o pricina de poticnire, si pentru Neamuri, o nebunie;
24. dar pentru cei chemati, fie iudei, fie greci, este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu.
25. Caci nebunia lui Dumnezeu este mai inteleapta decat oamenii; si slabiciunea lui Dumnezeu este mai tare decat oamenii.
26. De pilda, fratilor, uitati-va la voi care ati fost chemati: printre voi nu sunt multi intelepti in felul lumii, nici multi puternici, nici multi de neam ales.
27. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele intelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele tari.
28. Si Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii si lucrurile dispretuite, ba inca lucrurile care nu sunt, ca sa nimiceasca pe cele ce sunt;
29. pentru ca nimeni sa nu se laude inaintea lui Dumnezeu.
30. Si voi, prin El, sunteti in Hristos Isus. El a fost facut de Dumnezeu pentru noi intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare,
31. pentru ca, dupa cum este scris: "Cine se lauda sa se laude in Domnul."

1Corinteni 3
19. Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: "El prinde pe cei intelepti in viclenia lor."
20. Si iarasi: "Domnul cunoaste gandurile celor intelepti. Stie ca sunt desarte."
21. Nimeni sa nu se faleasca, dar, cu oameni, caci toate lucrurile sunt ale voastre:

1Corinteni 10
21. Nu puteti bea paharul Domnului si paharul dracilor; nu puteti lua parte la masa Domnului si la masa dracilor.
22. Sau vrem sa intaratam pe Domnul la gelozie? Suntem noi mai tari decat El?
23. Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate zidesc.
24. Nimeni sa nu-si caute folosul lui, ci fiecare sa caute folosul altuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: