site stats

joi, 17 ianuarie 2013

CELE 10 PORUNCI ALE ROMANULUI















Cele zece porunci ale românului, înfatisate de Ion Ratiu la primul Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, desfasurat la Geneva în anul 1984:


1. Fii mândru ca esti român. Afirma-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil si vechi. Civilizatia are radacini adânci în pamântul tarii noastre.
2. Afirma-ti dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru ca esti sovin ci pentru ca doresti sa îi servesti pe cei ramasi acasa.
3. Apara drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regateni, nu transilvaneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniti. Toti suntem români.
4. Ajuta-ti compatriotii din mult-putinul ce îl ai. Da-ti tainul, nu îl precupeti.
5. Sustine institutiile românesti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.
6. Nu critica niciodata, nici macar prieteneste, pe românul care se straduieste sa apere sau sa promoveze cauza nationala. Fa tu mai bine decât el.
7. Nu aduce nicio critica, nici macar "constructiva", semenului tau care lupta. Critica ta sa se afirme prin fapta: fa mai mult si mai bine decât face el.
8. Fii întotdeauna constient ca gelozia, invidia si calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat si slab, care nu mai are nici tara, nici pozitie în societate. Nu te lasa prada acestor sentimente inferioare.
9. Opune-te numai celor care siluiesc vointa poporului român. Opozitia fata de eforturile altor patrioti români este o irosire de energie.
10. Fa ceva pozitiv pentru tara ta si pentru compatriotii tai. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fa-o în fiecare zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: