site stats

luni, 14 decembrie 2009

LEGEA LUSTRATIEI: MOARTEA PSD

Proclamaţia de la Timişoara este un document programator adoptat la Timisoara în data de 12 martie 1990. A fost redactat în urma manifestaţiei populare din Piaţa Operei începută cu o zi înainte. George Serban, mai târziu deputat PNTCD de Timiş, iniţiatorul Proclamaţiei de la Timişoara şi al declarării zilei de 16 decembrie ca zi naţională de luptă împotriva totalitarismului, a fost inspirat în demersul său de colaboratoarea sa, Alexandra Indries. Cea mai bine cunoscută cerere a documentului este punctul 8, care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii sau al Securitatii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punînd accent mai ales pe funcţia de presedinte. Această interdicţie se numeşte lustratie.

În perioada următoare, documentul a fost recunoscut şi sprijinit de sute de asociatii civice, iar aproape 4 milioane de cetăţeni au semnat apeluri în favoarea introducerii punctului 8 în legea electorala. Aplicarea punctului 8 a fost şi una dintre principalele cereri ale miscarii de protest din Piata Universitatii, reprimata brutal in 13-15 iunie 1990.

Timp de 15 ani PSD a stopat legea lustratiei in Parlament. Insistenta cu care Traian Basescu cere aprobarea acestei legi este unul dintre marile motive pentru care toti cei care pot fi afectati de aceasta lege s-au strans in tabara PSD. De aici deducem logic si usor cat de comunist este de fapt Traian Basescu si cine sunt fostii activisti ai PCR si Securitatii de fapt.

Faţă de trecutul României din ultima jumătate de secol, întreţinut de oameni care, pe vremea dictaturii ceauşiste, se bucurau de prerogativele conducerii de partid, iar, ulterior, s-au ascuns după cele ale unei puteri democratice, considerăm că trebuie precizată poziţia oamenilor cu putere de decizie în această ţară, la fel cum au făcut şi cei din Ungaria, Albania, Cehia sau Slovacia.

In noul context al aderării la Uniunea Europeană, trebuie sa putem privi cu mândrie că suntem o ţară cu conştiinţa împăcată, curăţată de vechi metehne pe care europenii le-ar putea privi ca pe eventuale pericole la adresa democraţiei.

Astfel se impune adoptarea acestei legi, care nu face decât să asigure că oameni cu formaţie de activist comunist, care au făcut parte din organele de represiune care au instrumentat cazuri politice - Securitate, Justiţie, Procuratură etc. - nu mai poate pune la adăpost anumite persoane care nu vor să accepte că situaţiile de abuz legalizat de dinaintea Revoluţiei nu mai sunt posibile.

Şi chiar dacă timp de 15 ani aceasta lege a fost înăbuşită, prin respingerea repetată sau modificarea până la diluare a tuturor iniţiativelor legislative asociate sau legate de acest domeniu, acum este vremea să clarificăm pentru totdeauna situaţia clasei conducătoare, ca nişte oameni responsabili, pentru a putea alunga fantomele trecutului ce bântuie şi astăzi printre noi. Proclamaţia de la Timişoara, primul program politic doctrinar coerent al unei societăţi democratice româneşti, elimina încă din 1990 structurile securisto-comuniste din toate insituţiile statului.

PSD si cei care se afla in tabara PSD acum sunt impotriva legii lustratiei. Traian Basescu vrea sa o termine cu comunistii. Prin aceasta lege. Cine este mincinosul prin deductie logica? Un singur raspuns este posibil: PSD.

3 comentarii:

  1. proclamatia de la timisoara da dureri de cap fostilor comunisti, desi nu vad cum ar fi pusa acum in exercitiu...au trecut 20 de ani de la revolutie...poate fi aplicata retroactiv?

    baga-ma si pe mine la misto pe roll-ul tau

    artistul emerit al poporului, jioana mercea, joaca intr-un nou filmulet un personaj ce primeste o mita de 5000 de euro pt a da la schimb un loc in parlament...te astept pe blogul meu

    RăspundețiȘtergere
  2. Man, get a life, inchide calculatorul si linisteste-te. Chiar te plictisesti teribil in viata asta si n-ai ceva mai bun de facut? Searbada viata ai..

    RăspundețiȘtergere
  3. daca viata mea este searbada ma intreb cum o fi a ta, daca stai sa mirosi gazele mele de esapament.

    Mars si adio.

    RăspundețiȘtergere

Eu cred ca: