site stats

duminică, 13 decembrie 2009

TOATE SE LEAGA DE ION ILIESCU. NOI MARTURII.

In cazul lui Ioan Toma, ironia sortii si-a facut jocul nestingherita. In 1979, a fost promovat de la Combinatul de fibre sintetice la Sectorul Propaganda chiar de Ion Iliescu, pe atunci prim-secretar la Iasi. Zece ani mai tarziu, in iarna anului 1989, Ion Iliescu prelua fraiele tarii. Dupa cateva luni, Toma era arestat, judecat si condamnat de noua putere.

In timp ce recunoaste ca a pornit de jos, ca muncitor, electrician, apoi absolvent de facultate, Ioan Toma il acuza pe Iliescu de un pacat capital, fuga de munca: "Se numara printre oamenii care nu au lucrat nici o zi. El a crescut cu munca de partid". Legaturile sale mai vechi cu oficialii stangii postcomuniste de la Bucuresti nu se opresc la Ion Iliescu. In 1989 ministrul Toma a condus delegatia tarii noastre la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor de la Phenian, Coreea de Nord.

Dintre cei aproape 150 de membri pe care ii coordona, trei sunt astazi cat se poate de celebri: fostul premier Adrian Nastase, colegul sau de partid Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Imaginati-va ca acesti oameni ar fi trebuit sa faca eforturi serioase sa se apropie de mine in acea vreme. Apoi, eu nu m-am dus la Phenian ca sa le vorbesc singur tinerilor capitalisti despre trainicia sistemului socialist.

Ii luasem pe ei, ca specialisti: pe Nastase in respectarea drepturilor omului in comunism, pe Isarescu pentru zona economica, pe Pascu pe partea cu munca de partid. Eu i-am prezentat pe ei lui Kim Ir Sen, caruia toti ii povesteam care mai erau realizarile noastre."

(sursa: Romania Libera)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Eu cred ca: